Kako si bo Evropska unija razdelila nagrado milijon evrov? Foto: Reuters
Kako si bo Evropska unija razdelila nagrado milijon evrov? Foto: Reuters
Thorbjörn Jagland
Jagland je dejal, da je bila odločitev o letošnjem nagrajencu zelo preprosta in soglasno sprejeta. Foto: EPA
'Nobelova nagrada 2012 je velika čast za celotno EU, za vseh njenih 500 milijonov državljanov.' Jose Manuel Barroso na Twitterju. Foto: Twitter
Evropski parlament
Utrinek iz Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Nobelova nagrada za mir v roke EU-ju

Petčlanski odbor za podelitev nagrade se je odločil soglasno in hitro. 27-terico so pohvalili za dolgoletni trud pri zedinjenju stare celine in za njeno vlogo pri širjenju stabilnosti v nekdanjih komunističnih državah po padcu berlinskega zida leta 1989.

"Evropska unija je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru. Nagrajujemo jo za šest desetletij dolgo delo pri doseganju miru in sprave, demokracije in človekovih pravic," je predsednik Norveškega odbora za Nobelovo nagrado Thorbjörn Jagland prebral utemeljitev.

Časi ne bi mogli biti slabši
Številni menijo, da je Evropska unija nagrado letos dobila kot nekakšno moralno spodbudo pri reševanju hude dolžniške krize, najhujše v svoji 54-letni zgodovini.

Ponos in ganjenost EU-veljakov
Nobelova nagrada za mir je "velika čast" za celotno Evropsko unijo, za vseh njenih 500 milijonov državljanov, za vse njene članice in za vse institucije, je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Nagrada kaže, da mednarodna skupnost potrebuje močan EU, je še poudaril Barroso. Svet tako EU-ju po njegovih besedah pošilja pomembno sporočilo - da je EU nekaj zelo dragocenega in da ga je treba negovati.

"Nobelova nagrada kaže, da tudi v teh težkih časih EU ostaja navdih za voditelje in državljane po vsem svetu," pa sta v skupni izjavi zapisala Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Barroso in Van Rompuy sta pozneje v skupni izjavi izpostavila, da je Nobelova nagrada za mir "največje mogoče priznanje" za edinstveno prizadevanje vse več evropskih držav za premostitev vojne in razlik ter skupno oblikovanje celine miru in blaginje.

EU je po njunih besedah združil od druge svetovne vojne razdejano in od hladne vojne razdeljeno celino okoli vrednot, kot so človeško dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in spoštovanje človekovih pravic.

To so tudi vrednote, ki jih EU spodbuja z namenom, da bi bil svet boljši za vse. Unija bo še naprej spodbujala mir in varnost v državah v njeni bližini in povsod po svetu, sta še zapisala Barroso in Van Rompuy.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je dejal, da je "globoko počaščen in ganjen" zaradi nagrade. "Sprava je temeljna beseda EU-ja. To je navdih. EU je edinstven projekt, ki je sovraštvo zamenjal s solidarnostjo."

Ponosna je tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton, ki je "navdušena", da je EU dobil priznanje za svoja prizadevanja za spravo, demokracijo, spodbujanje človekovih pravic in širjenje miru in stabilnosti po celini.

Ob tem je poudarila, da nam je ustanovitev evropske diplomatske službe omogočila razvoj celostnega pristopa k boljšemu spodbujanju jedrnih vrednot Evrope po vsem svetu. "Še naprej si bom neutrudno prizadevala za nadaljevanje tega procesa," je zatrdila.

"Mir je prevečkrat samoumevna vrednota"
Slovenski predsednik republike Danilo Türk je ocenil, da je letošnja Nobelova nagrada za mir prišla v prave roke. EU je namreč po mnenju Türka "sama najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini človeštva".

"Po stoletjih krvavih spopadov je evropski kontinent z nepovratnim procesom združevanja po drugi svetovni vojni dosegel visoko raven blaginje, demokracije, vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic in varnosti. Dosegel je ireverzibilni mir, ki je največja vrednota," so zapisali v uradu predsednika republike.

Kot so dodali, predsednik republike poudarja, da to daje prizadevanjem EU kredibilnost in ji obenem nalaga, da za mir deluje tudi na globalni ravni. Inštrumente za svoje delovanje v tem smislu Evropska unija še razvija in Nobelova nagrada za mir ji bo pri tem gotovo v veliko spodbudo.

Nobelova nagrada za mir, ki jo bo letos prejel EU, je zelo pomembno sporočilo za vse nas. Predvsem nas spominja, da je mir vrednota, ki jo danes vse prevečkrat jemljemo za samoumevno, in pozabljamo, da je bil to eden temeljnih vzrokov za nastanek Unije, so v odzivu na novico norveškega odbora sporočili iz kabineta slovenskega premierja Janeza Janše.

Kot so dodali, danes takšno stanje državam članicam omogoča, da lahko skrbijo predvsem za gospodarski razvoj in dvig blaginje svojih državljank in državljanov. To je plod dolgoletnega prizadevanja in ozaveščenosti članic, da je mirno reševanje sporov ter preprečevanje nasilja in množičnih grozodejstev edina prava pot k trajnostnemu razvoju.

Norvežani dvakrat zavrnili priključitev povezavi
Norveška javna televizija NRK, ki ima dobre povezave s petčlanskim odborom, je nagrajenca pravilno napovedala že uro pred razglasitvijo. Izbira nagrajenca pa bo verjetno na Norveškem dvignila nemalo prahu, saj je prav ta država eden največjih dvomljivcev v koristnost povezave.

Večina Norvežanov EU vidi kot grožnjo suverenosti nacionalnih držav, v letu 1972 in 1994 so dvakrat na referendumu zavrnili vstop v povezavo. Nobelov odbor za nagrado sicer imenuje norveški parlament, v katerem se mnenja o EU-ju močno razlikujejo.

Zadnja organizacija, ki je pred Unijo dobila Nobelovo nagrado za mir, je bila leta 1999 Zdravniki brez meja.

Med nominiranci veliko znanih imen
Odbor je prejel 231 predlogov, med njimi je bilo 43 organizacij. Za favorite so omenjali predvsem ruske in beloruske aktiviste - rusko nevladno organizacijo Memorial in njeno ustanoviteljico Svetlano Ganuškino ter ruski radio Eho Moskve z odgovornim urednikom Aleksejem Venediktovom, morda celo članice pankovske skupine Pussy Riot.

Med nominiranci so bili tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl in ameriški vojak Bradley Manning, obtožen izdaje zaupnih informacij WikiLeaksu, ameriški borec proti nasilju Gene Sharp, afganistanska borka za človekove pravice Simo Samar, mehiški aktivisti in verski voditelji, ki se trudijo za zbližanje odnosov med muslimani in kristjani.

Lani so nagrado prejele tri ženske - predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee, in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

Skoraj milijon evrov
Sezona objave letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začela v ponedeljek z razglasitvijo imen nagrajencev za medicino. V torek so objavili imeni dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek so sporočili ime nagrajenca za književnost, v ponedeljek pa bo znano še ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

Letos je nagrada, ki si jo sicer lahko razdelijo do trije nagrajenci, vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov). Dobitnikom bodo ugledne nagrade podelili 10. decembra.

Nobelova nagrada za mir v roke EU-ju