Foto:
Foto:
Policijski predstavniki Tamilskih tigrov.

Namestnik norveškega zunanjega ministra Vidar Helgesen je povedal, da bo premirje med tamilskimi uporniki in vlado, ki so ga podpisali februarja leta 2002, težko obdržati v političnem vakuumu, v katerem se je znašla Šrilanka, potem ko je predsednica Čandrika Kumaratunga prejšnji teden razpustila parlament in v državi razglasila izredne razmere.

Prekinitev mirovnih pogajanj
Helgesen je še povedal, da dokler se razmere v državi ne bodo umirile, norveška vlada ne bo posredovala pri pogajanjih z uporniki. To pomeni, da se mirovni pogovori ne bodo nadaljevali, dokler predsednica Šrilanke Čandrika Kumaratunga in predsednik vlade Ranil Vickremesinghe ne bosta razrešila političnega spora. Ob tem je Helgesen še povedal, da so se, kljub temu da v državi ni stabilnega miru, sprte strani zavezale k spoštovanju prekinitve ognja.

Izredne razmere in razpustitev parlamenta
Politična kriza na Šrilanki se je začela 4. novembra, ko je predsednica Kumaratunga odstavila ministra za obrambo, notranje zadeve in informiranje. Odstavljeni ministri so sodelovali pri mirovnih pogovorih s tamilskimi uporniki. Kumaratunga je nato, med obiskom premierja Vickremesingheja v ZDA, razglasila izredne razmere in razpustila parlament. Šrilanška predsednica je vladi očitala, da med pogajanji s tamilskimi uporniki preveč popušča.

Boj za neodvisnost od leta 1983
Organizacija tamilskih upornikov Osvobodilni tigri tamilskega Ealama (LITE) se že od leta 1983 bori za neodvisnost tamilske manjšine, ki šteje 3,2 milijona Tamilcev. V spopadih je do sedaj umrlo okoli 65.000 ljudi, decembra leta 2001 pa so se uporniki z vlado dogovorili za prekinitev sovražnosti in februarja leta 2002 podpisali mirovni sporazum.

Posredovanje Norveške
Pri mirovnih pogajanjih je posredovala norveška vlada, pogovori pa so potekali na Tajskem, Norveškem, v Nemčiji in na Japonskem. Tamilski tigri so se aprila umaknili iz mirovnih pogajanj, zaradi neizpolnitve nekaterih pogojev s strani šrilanške vlade. Uporniki vladi očitajo, da ni storila dovolj za vrnitev razseljenih oseb, ki so večinoma Tamilci, premalo pa je bilo strojenega tudi za oživitev severovzhoda otoka, kjer so potekali največji spopadi.