Kitajska vse bolj ambiciozno vstopa v vesoljsko tekmo. Foto: NN
Kitajska vse bolj ambiciozno vstopa v vesoljsko tekmo. Foto: NN
Satelitska slika
Sateliti so nepogrešljivi del obveščevalne dejavnosti, saj omogočajo opazovanje katerega koli kotička sveta. Foto: EPA

V Pekingu so poudarili miroljubno naravnanost njihovega vesoljskega programa, vendar pa je že samo to, da ima azijska velesila tehnologijo za uničevanje satelitov, skrb vzbujajoče za dve državi, ki imata v vesolju svoje tradicionalne interese: Rusijo in ZDA.

Razburjenje v Washingtonu je povzročila ugotovitev, da je 8 let stari kitajski satelit Feng Jun ("Veter in oblaki") krožil na enaki višini kot ameriški obveščevalni sateliti, to je na okoli 850 kilometrih, zato bi bili lahko ti nekoč tarča kitajske vojske.

Obujanje Vojne zvezd
Uporaba tovrstnega raketnega sistema za uničenje satelitov je bila prva po več kot četrt stoletja. V 80. letih prejšnjega stoletja so takratna Sovjetska zveza (SZ) in ZDA eksperimentirale z vojaško vesoljsko tehnologijo, ki bi dopuščala tudi uničevanje sovražnikovih satelitov, vendar je po gospodarskem in političnem zlomu SZ-ja projekt Vojne zvezd veljal za končanega. Zdaj so ga, kot kaže, obudili Kitajci, in to velikopotezno. Do zdaj še nihče ni uničil satelita z raketo, izstreljeno z Zemlje.

Kitajska samozavest
Po mnenju obrambnih analitikov je uspešno izveden poskus dvignil kitajsko samozavest ter državo utrdil kot politično in vojaško velesilo. Vang Čaodži s kitajske letalske in vesoljske univerze je prepričan, da bo vesolje v prihodnjih vojnah igralo izjemno pomembno vlogo, saj sateliti skrbijo za komunikacijo, navigacijo in obveščevalno dejavnost. Zato ima sestrelitev satelita tudi pomemben psihološki učinek: Kitajci se zavedajo, da so po novem zmožni "odstraniti stvari, ki jih ovirajo".

R. S. / RTVSLO