Američani so do zdaj vesolje odkrivali na podlagi znanstvenih projektov. Vse kaže, da bo po novem vse več vesoljskih projektov v domeni vojske. Foto: EPA
Američani so do zdaj vesolje odkrivali na podlagi znanstvenih projektov. Vse kaže, da bo po novem vse več vesoljskih projektov v domeni vojske. Foto: EPA
Kitajska izstrelitev
Tuji svetovi
Komercializacija vesoljskih projektov utegne zavleči načrte o odkrivanju novih svetov. Vlagatelji se bodo raje odločali za donosnejše naložbe. Foto: EPA
Večina satelitov ni usmerjena proti vesolju, ampak proti Zemlji. Odkrivanje neznanega ni bistvo načrtov. Pomembneje je vedeti, kaj počenja sovražnik. Foto: EPA
Predsednik Clinton je vlagal v raziskovanje Zemlje iz okolijskih in znanstvenih vidikov. Bush se usmerja v vojaške vidike. Foto: EPA

Ta doktrina ne prinaša razvoja ali nameščanja orožja v vesolje. Pika.

Visoki predstavnik administracije, ki ni dovolil biti imenovan

Zagotovili bomo neovirane operacije ZDA v vesolju, da bi zaščitili naše interese.

Ameriški predsednik George Bush

Z razvojem tehnologije se človeštvu odpirajo možnosti izkoriščanja vesolja na gospodarskem, trgovinskem in predvsem vojaškem področju. Ameriška administracija se zato pospešeno pripravlja na ustvarjanje t. i. vesoljske zakonodaje.

V Washingtonu se zavedajo, da je vesolje logična naslednja stopnička, ki jo bo prej ali slej doletela pravna ureditev, tako kot je bilo pred desetletji urejeno vprašanje suverenosti oz. izkoriščanja naravnih dobrin v globinah oceanov in širjavah atmosfere. Zato si želijo kar najbolj zagotoviti prevlado Združenih držav, ki bi imela v vesolju zagotovljene povsem proste roke pri poslovanju in izkoriščanju vesolja za svoje interese.

"Svoboda delovanja v vesolju je za ZDA prav tako pomembna kot pristojnosti v zraku in na morju", je zapisano v uvodu dokumenta.

Malopridne države bodo ostale kar na Zemlji
Strateški pomen vesolja je velikanski. Državam, ki jih ZDA uvrščajo na os zla ali pa preprosto ne vodijo politike po željah Washingtona, naj bi dostop do vesoljske tehnologije v skladu z novo doktrino preprečili. To utemeljujejo s skrbjo za državno varnost in s strateškim pomenom vesolja, kar bi lahko ogrozilo ameriške interese na tem področju.

Katere države so to, doktrina ne navaja, prav tako ostaja vprašanje, kako se bodo ZDA obnašale do vesoljskih prizadevanj v nekdanji sovražnici številka 1 Rusiji in vse bolj ambiciozni komunistični Kitajski.

Privatizacija vesolja
Obenem naj bi v Washingtonu že oblikovali načrte za sodelovanje zasebnega sektorja pri projektih v vesolju, kar pomeni, da se bo pot k zvezdam prej ali slej privatizirala. V ZDA naj bi nastal t. i. "dinamičen komercialni vesoljski sektor", kot ga v doktrini imenujejo, in naj bi bil tesno povezan z vlado.

S pomočjo administracije naj bi komercialna podjetja opravljala različne naloge, vlada pa bi jih pri tem spodbujala z različnimi ugodnostmi. Prvi, začetni koraki turističnih potovanj v vesolje so že bili narejeni, kaj sledi, ostaja še uganka.

Odstop od dogovorov o omejevanju širjenja orožja
V strategiji, ki jo je javnost večinoma prezrla (uradno in brez komentarjev ali napovedi so jo objavili sredi meseca, v petek popoldne ob 17.00, in še to tik pred praznikom), je še zapisano, da bodo ZDA spremenile vse obstoječe predpise, ki bi državi lahko zavirali ali onemogočali dostop, razvoj in preizkušanje vesoljske tehnologije ter delovanje v vesolju.

Na videz precej papirnato določilo ima daljnosežne posledice: ZDA utegnejo odstopiti od različnih mednarodnih sporazumov, ki urejajo predvsem vprašanje oboroževanja v mednarodni skupnosti in razvoja vojaških tehnologij. Mejnik med vojaško in vesoljsko tehnologijo je namreč zelo zabrisan.

Oboroževalna tekma v vesolju?
Po mnenju analitikov sprostitev vesoljskih raziskov in delovanja v vesolju pomeni prav odpiranje možnosti za militarizacijo vesolja. ZDA so namreč vse bolj odvisne od svojih satelitov, tako na civilnem področju (telekomunikacije, navigacija, okolijske raziskave) kot vojaškem (vohunstvo, podpora bojnim enotam). V Washingtonu se bojijo, da je njihova ranljivost že prevelika, zato kaže satelite tako ali drugače zaščititi, vesoljsko tehnologijo pa okrepiti.

Kljub temu v Washingtonu zavračajo namigovanja, da nova doktrina pomeni skorajšnje izstrelitve oboroževalnih sistemov v Zemljino orbito. Ali je to povsem res, analitiki dvomijo. Poznavalci ameriške oboroževalne industrije namreč opozarjajo na znamenja, ki kažejo, da se ZDA pripravljajo na preizkuse vesoljskih orožij, ki bi visoko nad tlemi tako rekoč neranljivi krožili okoli Zemlje. Med njimi se najpogosteje omenjata dve vrsti: lasersko orožje, ki bi uničilo senzorje in tako oslepilo "sovražne" satelite, ter majhna, dobro manevrirna plovila brez posadke, ki bi se lahko zaletela v satelite malopridnih držav in in jih tako uničila.

Pojavlja se namreč vse več držav, celo v tretjem svetu, ki v vesolje izstreljujejo lastne civilne in vojaške satelite, ki bi lahko po mnenju washingtonskih jastrebov ogrozili ameriško nacionalno varnost. "Vesolje postaja vse bolj pomemen sestavni člen ameriške gospodarske, nacionalne in domovinske varnosti," je dejal predstavnik Sveta za nacionalno varnost Frederick Jones.

V hodnikih Bele hiše je dodaten preplah sprožil še ne docela pojasnjen incident, ko je septembra za nekaj časa izpadel ameriški satelit. Označil in "oslepil" naj bi ga usmerjeni laserski žarek, ki je prihajal nekje iz Kitajske. Kaj se je v resnici zgodilo, ostaja skrivnost, dejstvo pa je, da so v ZDA s pripravo nove vesoljske, k vojski usmerjene strategije zelo pohiteli.

Stara doktrina o znanosti, nova o varnosti
Nova doktrina osvajanja vesolja je tako vse bolj podobna še enemu obrazu vojne proti terorizmu. Poleg dokazov, ki smo jih že navedli, je pomenljiv podatek, da so ZDA že imele eno vesoljsko doktrino, staro komaj 10 let. Sprejel jo je nekdanji predsednik Bill Clinton, ki je v njeno ospredje postavil znanstveni pomen osvajanja vesolja. Med njenimi cilji so bila nova spoznanja o planetu Zemlja, solarnem sistemu in nastanku vesolja. Vprašanje nacionalne varnosti leta 1996 pač ni bilo stvar razprav vseh in vsakogar v ZDA.

R. S. / RTVSLO

Ta doktrina ne prinaša razvoja ali nameščanja orožja v vesolje. Pika.

Visoki predstavnik administracije, ki ni dovolil biti imenovan

Zagotovili bomo neovirane operacije ZDA v vesolju, da bi zaščitili naše interese.

Ameriški predsednik George Bush