Kitajci nameravajo v prihodnje okrepiti raziskovanje vesolja. Foto: EPA
Kitajci nameravajo v prihodnje okrepiti raziskovanje vesolja. Foto: EPA
Anousheh Ansari
Ansarijeva je za svoje potovanje v vesolje odštela 20 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Sun je prepričan, da bo ponudba vesoljskih izletov nadgradila prizadevanja Kitajcev, ki nameravajo v prihodnje izstreliti tudi več raket, raziskati površje Lune in celo pomagati kmetom pri uporabi satelitskih oddajnikov. Sunu se zdi vesoljski turizem zelo zanimiva opcija, če bo tehnološki razvoj to omogočal.

"Poslati v vesolje turiste, kot je bila iransko-ameriška milijarderka Anousheh Ansari, ki je za potovanje odštela 20 milijonov dolarjev, je za Kitajsko zelo zanimiva možnost. Ko bo enkrat naša tehnologija bolj zanesljiva, je to zelo realna možnost. Ne le za moške turiste, temveč tudi za ženske," je dejal Sun.

Naložbe v vesoljski program so tehtne
Leta 2003 je Kitajska kot tretja država za ZDA in Rusijo v vesolje poslala lastno misijo, na kar so zelo ponosni. Sun je tudi branil zapravljanje milijard dolarjev v zadnjih letih za raziskovanje vesolja, medtem ko se veliko Kitajcev spopada z revščino. Vlada bo leta 2007 za vesoljski program namenila 1,7 milijarde dolarjev, kar je le desetina vsote, ki jo vesoljskemu programu namenjajo ZDA, je dejal in dodal, da gre za dobro zapravljen denar, saj naj bi po njegovem mnenju vesoljski program rešil številne ekonomske in socialne težave, s katerimi se spoprijemajo Kitajci.

Poudaril je, da je pred letom 1984, ko Kitajska ni imela lastnih satelistkih televizijskih oddajnikov, trajalo tudi do teden dni, preden so novice prišle v oddaljene kraje države. Sateliti kmetom pomagajo z vremenskimi napovedmi, radijski in televizijski programi pa pomagajo pri izobraževanju.