Napad se je zgodil v času, ko so zaposleni odhajali z dela. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v času, ko so zaposleni odhajali z dela. Foto: Reuters

Prva bomba na mostu blizu obrambnega ministrstva je bila sprožena na daljavo, drugo je sprožil samomorilski napadalec.
Med ubitimi je tudi vojaški general in dva policista, je za BBC potrdil tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva Mohamed Radmaniš. Eksplozija je odjeknila v času, ko so se zaposleni z ministrstva odpravljali domov, zato je bilo žrtev več. "Načrt teroristov je sejanje strahu," je dejal.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Na družbenem omrežju Twitter je predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid zapisal, da je bilo ministrstvo tarča prvega napada, druga tarča pa je bila policija. Oglasil se je tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani, ki je dejal, da "sovražniki Afganistana izgubljajo boj z varnostnimi silami. Zato napadajo avtoceste, mesta, mošeje, šole in civiliste".

Talibani okrepili napade
Napad se je zgodil enajst dni po tem, ko je napadalec s pištolo napadel ameriško univerzo v Kabulu in ubil 13 ljudi. Julija se je samomorilski napadalec in pripadnik samooklicane Islamske države (IS) razstrelil med protestom šiitske manjšine Hazara v Kablu in ubil 80 ljudi.

Nekaj ur po smrtonosnem napadu je v mestu odjeknila nova močna eksplozija. O žrtvah niso poročali.

Talibani so po odhodu ameriške vojske 2014 povečali število napadov. Že dalj časa grozijo, da bodo napadli prestolnico province Helmand Laškar Gah.