Sarkozy in Fillon naj bi se leta 2017 potegovala za predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Sarkozy in Fillon naj bi se leta 2017 potegovala za predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Se bo moral Hollande odreči svojemu prijatelju Jouyetu? Foto: EPA

Na kocki je osebna integriteta Jean-Pierra Jouyeta, Hollandovega vodje kabineta, potem ko je (nepremišljeno?) dal novinarjema časnika Le Monde intervju, v katerem se mu je zareklo o domnevni Sarkozyjevi zlorabi strankarskih sredstev.

Vse je zakuhala knjiga Sarko s’est tuer, pod katero sta se podpisala Le Mondova novinarja in v kateri nekdanjega Sarkozyjevega premierja Françoisa Fillona obtožujeta, da je junija prepričeval Jouyeta, da pospeši pravne postopke proti nekdanjemu francoskemu predsedniku, da se ta ne bi vrnil v vrh francoske politike.

Fillon, Sarkozyjev strankarski kolega, bo Sarkozyjev tekmec na predsedniških volitvah 2017 in računa na nominacijo njune skupne stranke UMP. Poleg Fillona in Sarkozyja naj bi bil glavni kandidat UMP-ja za spopad s Holllandom (ali katerim drugim socialistom) še nekdanji premier Alain Juppe. V imenu skrajne desnice se bo za predsedniški položaj verjetno potegovala še vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Posnetek ga postavlja na laž
Fillon je sprva zanikal, da je imel z Jouyetom tak pogovor, novinarjema Le Monda pa je očital, da kujeta "zaroto" proti njemu in skušata destabilizirati njegovo in Sarkozyjevo stranko UMP. Tako njima kot Jouyetu je zagrozil celo s tožbo zaradi klevetanja, Le Monde pa obtožil, da igra umazano igrico destabiliziranja opozicije.

A novinarja sta ga postavila na laž, potem ko sta razkrila, da imata posnetek pogovora. "Hitro ga udarite, hitro ga udarite (...) saj veste, če ga ne boste hitro udarili, boste kmalu videli, kako se bo vrnil," naj bi Fillon spodbujal Jouyeta.

V izjavi za AFP je Jouyet priznal, da je Fillon z njim res delil svojo zaskrbljenost glede t. i. afere Bygmalion, v kateri letijo očitki na Sarkozyja zaradi financiranja njegove predsedniške kampanje leta 2012. Kot je še dejal, je Fillonu dejal, da predsedstvo v preiskavo ne bo kakor koli posegalo.

Sarkozyjev predstavnik Gérald Darmanin je za radio RTL danes sporočil, da verjame Fillonu: "Jouyet je tisti, ki je nepremišljen, manipulativen in celo lažniv. On razkriva novinarjem državne skrivnosti." Z njim se strinjajo tudi drugi predstavniki v sicer razdeljeni UMP, ki uperjajo prst krivde v Hollanda in zahtevajo, da razreši Jouyeta, tesnega predsednikovega prijatelja. Celo iz vrst socialistov se že slišijo napovedi, da se vodja osebja ob takih izjavah ne more obdržati na stolčku niti 48 ur.

Sarkozyjeva vrnitev
Sarkozy je pred kratkim uradno napovedal vrnitev v vrh francoske politike, o kateri se je ugibalo že nekaj časa. Kot je sporočil, se bo potegoval za vodenje UMP, nato pa naj bi se leta 2017 potegoval za nov predsedniški mandat.

Poznavalci francoske politike ocenjujejo, da je najnovejša afera še dodatno umazala in diskreditirala obe glavni stranki v državi, UMP na desni in Hollandove socialiste na levi strani, kar utegne koristiti predvsem Le Penovi in njeni skrajni desnici.