Ukrajinski predsednik ne podpira novih zakonov. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik ne podpira novih zakonov. Foto: EPA
Kriza v Ukrajini

Stranka ukrajinske premierke Julije Timošenko je v torek v sodelovanju z opozicijo sprejela več zakonov, ki zmanjšujejo pristojnosti predsednika države. Z zakoni bo mogoče pospešiti postopek za odstavitev predsednika države, zmanjšujejo pa tudi njegove pristojnosti v primerjavi z vlado. Zakone sta potrdila blok Timošenkove in proruska opozicija, poslanci Juščenkove stranke Naša Ukrajina - Samobramba pa so sejo protestno zapustili.

Odločitev Juščenkove stranke, da izstopi iz vlade, bo začela veljati v desetih dneh, in če bo ostalo pri tej odločitvi, bo moral ukrajinski parlament v 30 dneh oblikovati novo vlado. Ima pa predsednik Juščenko tudi možnost, da razpusti parlament in razpiše nove predčasne volitve, kar je že nakazal s svojo izjavo, da je vladna koalicija razpadla.

Kriza med Juščenkov in Timošenkovo
Odnosi med predsednikom Juščenkom in premierko Timošenkovo, ki so bili napeti že vse od začetka sodelovanja v vladi, so se še poslabšali med krizo v Gruziji. Juščenko je Timošenkovo obtožil veleizdaje, saj naj bi bila v vojni v Gruziji na strani Moskve. Timošenkova je vse obtožbe zavrnila.

B. T.

Kriza v Ukrajini