Varnostni svet je tokratno resolucijo sprejel enoglasno. Foto: EPA
Varnostni svet je tokratno resolucijo sprejel enoglasno. Foto: EPA
Severna Koreja
Severna Koreja je 12. februarja izvedla tretji jedrski poskus in tako na noge dvignila mednarodno skupnost. Foto: EPA

Nova resolucija 2094, ki jo je podprlo vseh 15 članic Varnostnega sveta, izraža globoko zaskrbljenost zaradi jedrskega poskusa Severne Koreje, ki ga je ta izvedla 12. februarja, in je usmerjena proti severnokorejskim diplomatom, denarnim transferjem in nakupu luksuznih dobrin.

Na seznam za sankcije so dodali dve podjetji in tri posameznike, in sicer dva vodilna predstavnika državnega podjetja za rudarski razvoj, ki je zaradi sodelovanja pri razvoju orožja že pod sankcijami, in direktorja banke Tanchon, ki je prav tako že na seznamu za sankcije. Kaznovani sta tudi Akademija naravoslovnih znanosti, ki sodeluje pri razvoju oborožitve, in hčerinska družba obrambnega podjetja Ryongbon, ki se ukvarja z izvozom.

Resolucija določa, za kaj bo režim prikrajšan
Resolucija prinaša tudi nekaj več preglavic voditeljem te komunistične države pri nakupih luksuznega blaga. Doslej veljavne sankcije so namreč državam prepustile, da se same odločijo, kaj je to luksuzno blago, tokratna resolucija pa točno določa, za kaj bo režim prikrajšan. To so med drugim jahte, dirkalni avtomobili in nakit.

V dokumentu je Varnostni svet izrazil tudi skrb, ker diplomatski predstavniki Severne Koreje kršijo določila Dunajske konvencije o konzularnih odnosih s tihotapljenjem denarja in drugih stvari. S tem se odpirajo vrata za izgone diplomatov v prihodnosti, če jih bodo ujeli med nedovoljenimi dejanji.

Ob morebitnem novem poskusu se bodo ukrepi še zaostrili
Po sprejetju resolucije je ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice povedala, da dokument strogo obsoja dejanja Pjongjanga, in izrazila upanje, da bodo sankcije onemogočile Severni Koreji nadaljnji razvoj jedrskega programa. Če bi Pjongjang izvedel nov jedrski poskus, bi Združeni narodi ukrepali še ostreje, je še opozorila Riceova. "Severna Koreja z nadaljnjimi grožnjami in provokacijami ne bo dosegla ničesar," je še povedala in pozvala Pjongjang, naj spoštuje zahteve mednarodne skupnosti.

Tudi kitajski veleposlanik pri organizaciji Li Baodong je dejal, da je glavna naloga zdaj zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, dodal pa je še, da se morajo nadaljevati šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je dejal, da je resolucija pravilen ukrep.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je povedal, da resolucija pošilja jasno sporočilo Severni Koreji, da mednarodna skupnost ne bo dopuščala krepitve jedrskega programa.

Severna Koreja je podvržena mednarodnim sankcijam, ki obsegajo embargo na trgovino z orožjem in jedrsko ter raketno tehnologijo vse od prvih dveh jedrskih poskusov v letih 2006 in 2009.

Pjongjang grozi s preventivnim jedrskim napadom
Še pred glasovanjem v Varnostnem svetu je Severna Koreja zagrozila s preventivnim jedrskim napadom na ZDA in druge agresorje, ZDA pa so obtožili, da skušajo zanetiti vojno. "Če bodo ZDA pripravljene zanetiti jedrsko vojno, bodo naše sile uporabile pravico preventivnega jedrskega napada," je v sporočilu, ki ga je prenesla tiskovna agencija KCNA, sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

Ob tem je zunanje ministrstvo opozorilo še, da se drugi korejski vojni ne bo mogoče izogniti, saj ZDA in Južna Koreja zavračajo preklic obsežnih vojaških vaj, ki naj bi se začele prihodnji teden. Na začetku tedna je Pjongjang že zagrozil, da bo končal premirje med severno in južno sosedo, ki je pred 60 leti končalo korejsko vojno.

ZDA: Sposobni smo se ubraniti napada
ZDA so se odzvale na grožnje in odgovorile, da so popolnoma sposobne ubraniti se morebitnega napada. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je povedal, da je ameriška vojska sposobna odgovoriti na takšen napad, in ponovil, da Severna Koreja z grožnjami in provokacijami ne bo pridobila ničesar.