Foal Eagle, skupne vojaške vaje južnokorejske in ameriške vojske, so še zaostrile razmere na Korejskem polotoku. Foto: EPA
Foal Eagle, skupne vojaške vaje južnokorejske in ameriške vojske, so še zaostrile razmere na Korejskem polotoku. Foto: EPA

Zmotile naj bi jih tudi skupne vojaške vaje južnokorejske in ameriške vojske. Pjongjang je dvomesečne vojaške vaje Foal Eagle, ki jih državi izvajata vsako leto, namreč označil za priprave na invazijo na Severno Korejo. "Foal Eagle je vaja za invazijo ... in vaja za jedrsko vojno," je po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal častnik severnokorejske vojske Ri Čol Hak.

Južnokorejska tiskovna agencija Jonhap dodaja, da je severnokorejska vojska zagrozila tudi, da bo prebivalcem demilitariziranega obmejnega mesta Panmunjom prekinila telefonsko povezavo z Južno Korejo, poroča CNN.

Razprava v Varnostnem svetu
Varnostni svet Združenih narodov (ZN) bo sicer popoldne razpravljal o februarskem jedrskem poskusu Severne Koreje in morebitnih novih sankcijah proti tej državi.

Severna Koreja je namreč 12. februarja izvedla svoj tretji podzemni jedrski poskus, ki je bil najmočnejši do zdaj. Po ocenah naj bi imel moč od šest do sedem kiloton, kar je precej več kot pri prvih dveh testih leta 2006 in 2009. Pjongjang je takrat sporočil, da je bil jedrski poskus opravljen v okviru ukrepov za zaščito nacionalne varnosti in suverenosti proti brezobzirni sovražnosti ZDA.

Kitajska in ZDA sta se po besedah neimenovanega diplomata v ZN-ju uspeli dogovoriti o ključnih točkah morebitnih novih sankcij proti režimu v Pjongjangu. "V torek sicer ne bo glasovanja, vendar pa bi to lahko bilo kmalu," je diplomat dodal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin, ki marca predseduje 15-članskemu Varnostnemu svetu, pa je v ponedeljek dejal, da ZDA pripravljajo novo resolucijo.