Predstavniki Severne in Južne Koreje so se srečali na meji, v mestecu Panmunjom. Foto: EPA
Predstavniki Severne in Južne Koreje so se srečali na meji, v mestecu Panmunjom. Foto: EPA

Pogovori, ki so potekali v Panmunjomu na meji med obema državama, so bili prvi vojaški pogovori med obema Korejama v zadnjih dveh letih in prvi pogovori po potopitvi južnokorejske ladje. Začeli naj bi se ob 10. uri po krajevnem času, kot poroča CNN, pa so trajali približno dve uri. Strani nista določili datuma za naslednje srečanje.

Glavni problem je potopitev južnokorejske ladje
Prav potopljena južnokorejska ladja je bila v središču pogovorov obeh strani, ki pa nista našli skupnega jezika. Južnokorejsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je Seul od Pjongjanga zahteval, naj se opraviči za marčevsko potopitev južnokorejske ladje in odgovorne za nesrečo, kjer je umrlo 46 južnokorejskih mornarjev, kaznuje.

Severna Koreja je ob tem zanikala, da bi bila vpletena v incident, in sporočila, da ne more sprejeti rezultata mednarodne preiskave, s katero so ugotovili, da je za potopitev ladje kriv Pjongjang.

Seul: Severna Koreja namensko izziva
Južna Koreja naj bi od severne sosede zahtevala tudi, naj "takoj preneha groziti z vojsko in se agresivno obnašati na morski meji", Pjongjang pa ja izrazil željo, da bi sosedi razpravljali tudi o morski meji na zahodni obali. Severna Koreja namreč hoče, da bi mejo, imenovano tudi severna mejna črta, prestavili južneje, s čimer se južna soseda ne strinja, vojaški predstavniki Južne Koreje pa so dejali, da Severna Koreja namensko izziva.

Obe Koreji sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna, ki je trajala med letoma 1950 in 1953, končala brez premirja, odnosi med državama pa so še vedno zelo napeti. V zadnjih tednih je Pjongjang svoji južni sosedi predlagal, da bi znova organizirali srečanje družin, ki jih je ločila vojna. Korejska vojna je ločila na milijone družin, državi pa sta lani organizirali zelo uspešno srečanje približno 200 družin z obeh strani meje.