Jalon je glasen zagovornik nadaljevanja gradnje judovskih naselbin, ki jih Palestinci vidijo kot glavno oviro na poti do mirovnega sporazuma. Foto: EPA
Jalon je glasen zagovornik nadaljevanja gradnje judovskih naselbin, ki jih Palestinci vidijo kot glavno oviro na poti do mirovnega sporazuma. Foto: EPA

Jalon je bil v zadnji Netanjahujevi vladi namestnik premierja in minister za strateške zadeve. Znan je predvsem kot glasen zagovornik gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih.

Palestinska vstaja kot "rak"
Tuje mu niso niti sporne izjave. Tako je leta 2002 palestinsko vstajo označil za "raka" in poudaril, da sam zagotavlja "kemoterapijo", večkrat pa je tudi dejal, da je z vzponom Hamasa še na drugih palestinskih ozemljih poleg Gaze in s porastom islamistov v sosednjima Egiptu in Siriji judovska država ogrožena, zato se mora bolj kot na diplomacijo osrediniti na obrambo.

Podoben je njegov odnos do Irana. Čeprav Jalon poudarja, da mednarodna skupnost Teheranu ne sme omogočiti razvoja jedrskega orožja, pa se je v razpravi o morebitnem napadu na iranske jedrske obrate lani zavzemal za zadržan pristop in pozival, da je treba ameriški diplomaciji dati več časa. Je pa prav iranski jedrski program označil za največjo varnostno grožnjo, s katero se spoprijema Izrael.

Netanjahu je ob objavi svojega izbora dejal, da ima Jalon potrebne izkušnje za vodenje obrambe v "odločilnem obdobju za varnost Izraela ob besnenju regije okoli nas".

Jalon bo na mestu obrambnega ministra zamenjal Ehuda Baraka, ki se bo upokojil.

Netanjahu je v soboto obvestil predsednika Šimona Peresa o uspešnem sklepu koalicijskih pogajanj in oblikovanju vlade. Nova vlada naj bi prisegla v ponedeljek.