Bush se po upokojitvi ne oglaša kaj veliko. Foto: EPA
Bush se po upokojitvi ne oglaša kaj veliko. Foto: EPA
Rokovanje zdajšnjega in prejšnjega predsednika ZDA ob aprilskem odprtju predsedniške knjižnice Georgea W. Busha v Teksasu. Foto: EPA

Bush je v intervjuju za This Week dejal, da je treba biti zelo previden, preden kritiziraš gejevske pare, saj da ne bi smel kritizirati drugih, preden "se ne ozreš v svoje srce". Podoben odgovor je dal tudi novinarju v Zambiji, kjer je bil prejšnji teden na svoji afriški turneji: "Ni prav, da bi komu bezal trsko iz očesa, če pa imam v svojem deblo."

Kot predsednik je Bush goreče nasprotoval porokam istospolnih in z republikanci sprejel vrsto zakonov, ki so poroke istospolnih prepovedovali na zvezni ravni.

Bush je v intervjuju spregovoril tudi o predlogu reforme priseljevanja, ki močno spominja na predlog, ki ga je sam predlagal leta 2007. Če bo zakon sprejet, bodo tudi neprijavljeni priseljenci, ki že živijo v ZDA, dobili možnost zaprositi za državljanstvo. "Mislim, da je zelo pomembno, da popravimo nedelujoč sistem, da ljudi obravnavamo s spoštovanjem. Trdno verjamem, da smo sposobni asimilirati te ljudi," je dejal.

Busheva proti raku
43. ameriški predsednik je z ženo Lauro Afriko obiskal v sklopu delovanja njunega sklada, ki se ukvarja z ozaveščanjem o raku materničnega vratu v podsaharski Afriki in Latinski Ameriki. Odkar je zapustil Belo hišo, je Bush na afriški celini deležen precej toplejšega sprejema.
"Ljudje občudujejo Ameriko," je povedal za This Week. "Afričani so navdušeni, da ameriški davkoplačevalci plačujejo za programe, ki jim rešujejo življenja." Tistim kritikom, ki pravijo, da je njegovo delo v Afriki poskus odkupiti se za napake iz časa njegovega predsedovanja, pa Bush sporoča: "To je absurdno kvazipsihološko blebetanje."

Povsem po naključju so se v Afriki križale poti Bushevih in Obamovih, saj sta se tudi aktualni predsednik in prva dama podala na afriško turnejo, katere namen naj bi bila krepitev vezi med ZDA in podsaharsko Afriko. Obama in Bush sta se srečala v Tanzaniji, a javno nista govorila. Bush je povedal, da sta samo kramljala o potovanju in svojih otrocih, nista pa pogrevala političnih zadev.

O nevarnostih, ki pretijo ZDA
Na svoji poti v Belo hišo je Obama sicer svojega predhodnika ostro kritiziral, večinoma zaradi vojne v Iraku. A kljub temu je Obama ohranil kar nekaj Busheve politike, povezane z nacionalno varnostjo, zaradi česar si je nakopal kar nekaj kritik svojih liberalnih podpornikov. Obamova administracija tako še kar nadaljuje napade brezpilotnih letal v tujini, pred kratkim pa so morali priznati, da je Agencija za nacionalno varnost (NSA) še do leta 2011 prisluškovala tujim državam. Zeleno luč je temu ravnanju sicer prižgala Busheva administracija.

In ko so Busha v intervjuju vprašali, zakaj se nekateri njegovi protiteroristični programi nadaljujejo pod Obamo, je nekdanji predsednik odgovoril, da misli, da je Obama šele po tem, ko je nastopil položaj, spoznal resnost varnostnih groženj. "Mislim, da je predsednik prišel v Ovalno pisarno in se zavedel vseh nevarnosti, ki grozijo ZDA. Deluje tako, kot misli, da je potrebno, da zaščiti državo. Zaščititi državo je najpomembnejša naloga predsednika."