Šaraf je protestnikom zagotovil, da se jim bo pridružil takoj, ko ne bo več mogel izpolnjevati njihovih zahtev. Foto: EPA
Šaraf je protestnikom zagotovil, da se jim bo pridružil takoj, ko ne bo več mogel izpolnjevati njihovih zahtev. Foto: EPA

Dan po tem, ko je Šaraf na položaju predsednika vlade zamenjal Ahmeda Šafika, ki je odstopil, se je podal na osrednji kairski trg Tahrir, ki je bil središče protivladnih protestov, ki so z oblasti odnesli predsednika Hosnija Mubaraka.

Protestniki so na trgu vztrajali tudi po odhodu Mubaraka in zahtevali še odstop Šafika, ki je bil eden izmed pomembnejših predstavnikov prejšnjega režima in ga je Mubarak za premierja imenoval kmalu po izbruhu protestov. Z njegovim odhodom je bila tako uresničena še ena izmed zahtev protestnikov.

"Tukaj sem, ker ste mi podelili legitimnost... trudil se bom po najboljših močeh, da izpolnim vaše zahteve," je na trgu Tahrir dejal Šaraf, ki se ga je prijel vzdevek "ljudski premier". Pristojne je pozval k potrpežljivosti, saj je pred njim težka naloga. Množica na trgu ga je navdušeno pozdravila in ga na ramenih odnesla z govorniškega odra.

Šaraf se je rodil leta 1952 in je bil pod Mubarakom za kratek čas minister za promet. V času protestov na Tahrirju se je pridružil protestnikom in skupaj z njimi zahteval politične ter gospodarske spremembe.

Na referendumu o spremembah
Egiptovska vlada je sporočila, da bodo o ustavnih spremembah prebivalci odločali na referendumu 19. marca, ko bodo glasovali o spremembah sedmih členov ustave in tudi o odpravi 179. člena, ki govori o protiterorizmu. Z ustavnimi spremembami naj bi med drugim skrajšali predsednikov mandat in določili, da je predsednik lahko na oblasti le dva zaporedna mandata.