Ukrepi za zajezitev gripe so po dveh mesecih še aktualni. Foto: EPA
Ukrepi za zajezitev gripe so po dveh mesecih še aktualni. Foto: EPA
Gripa
Na letališčih še vedno opozarjajo na nevarnost gripe. Foto: EPA

Gripo naj bi v Libanon prinesli trije moški. "Libanonec, ki trenutno živi v Španiji, in dva Kanadčana, ki sta prejšnji teden prispela v Libanon, so zboleli za ptičjo gripo," je povedal minister za zdravje Mohamed Džavad Kalifa. Povedal je, da so vse tri zaprli v karanteno in da so pravočasno prejeli zdravila, tako da se počutijo dobro.

Po ministrovih besedah je virus v Libanon prišel iz tujine, napovedal pa je dodatne ukrepe po državi za preprečitev širjenja bolezni. Predvsem bodo nadzor povečali na letališčih, kjer si bodo zdravstvene oblasti pomagale z napravami za odkrivanje potnikov z vročino.

Prva okužba na kitajskih tleh
Kitajsko ministrstvo za zdravje je v petek sporočilo, da so zabeležili prvi primer okužbe z virusom A/H1N1 na kitajskih tleh in ne v tujini, kot je bilo pri vseh ostalih primerih. Ministrstvo ljudi opozarja, da ni nobenega razloga za paniko in da gre zgolj za osamljen primer.

Šlo naj bi za 24-letno žensko, ki je v nekem fotografskem studiu v provinci Guangdong opravljala delo kozmetičarke. Okužila naj bi se od ameriško-kitajskega para, ki sta se v studiu slikala za svoj poročni album.

Dve žrtvi tudi v Egiptu
V zadnjem tednu so o dveh novih primerih nove gripe poročali tudi iz Egipta. Šlo naj bi za štiriletnega dečka in štiriletno deklico. Oba so že sprejeli v bolnišnico, kjer sta prejela zdravila in nista v življenjski nevarnosti.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek sporočila, da je za novo gripo v 53 državah zbolelo že 15.510 ljudi. Organizacija je od izbruha gripe zabeležila tudi 99 smrti.

B. T.