Saberijeva je kot novinarka delala šest let, poročala pa je za različne tuje agencije in televizije. Foto: EPA
Saberijeva je kot novinarka delala šest let, poročala pa je za različne tuje agencije in televizije. Foto: EPA

Teheranu sodijo iransko-ameriški novinarki, ki jo iranske oblasti obtožujejo vohunjenja.

31-letna Roxana Saberi je prvič pred sodnika stopila v ponedeljek, sodba pa naj bi bila znana v kratkem. "Mislim, da bo sodba znana kmalu, mogoče v dveh ali treh tednih," je dejal tiskovni predstavnik sodišča. Saberijeva je kot novinarka delala za različne tiskovne agencije, med njimi za BBC in Fox News, iranske oblasti pa so jo priprle januarja letos. Sprva so jo obtožili kupovanja alkohola in opravljanja novinarskega dela brez veljavne novinarske izkaznice, kasneje pa so obtožnico razširili z obtožbo vohunjenja za ZDA.

Pravosodno ministrstvo je sporočilo, da ji sodijo za zaprtimi vrati na iranskem revolucionarnem sodišču, ki je zadolženo za obravnavo primerov nacionalne varnosti. Prijetje novinarke je dvignilo veliko prahu po svetu, največ pričakovano v ZDA. Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je zahtevala njeno izpustitev in dejala, da so obtožbe proti Saberijevi brez osnove.

Novinarka ima dvojno državljanstvo: odrasla je v Dakoti v ZDA, njen oče je Iranec, mati pa Japonka. V Iranu je živela šest let, tam je namreč študirala in pozneje pisala knjigo. V začetku meseca so v Teheran pripotovali tudi njeni starši, ki so jim oblasti hčerko dovolile videti za 20 minut. Ko sta povedala po obisku, se počuti dobro in je optimistična.

K. T.