Otroci na poljih - fotografija, ki jo je izdal britanski urad za nadzor dela in je zaokrožila po medijih. Foto:
Otroci na poljih - fotografija, ki jo je izdal britanski urad za nadzor dela in je zaokrožila po medijih. Foto:

Otroci, nekateri stari le 9 let, so bili med 50 romunskimi delavci, ki so jih oblasti odkrile med pobiranjem čebule na polju v Kempseyju v bližini Worcestra.
Sedem otrok, starih od 9 do 15 let, so prisilili v delo od 7.30 do mraka. Oblečeni so bili le v lahna poletna oblačila, temperature pa so se spustile skoraj do ničle. Na polju so našli tudi škorenjčke, primerne za petletnike, kar vzbuja sume, da so tam delali celo mlajši otroci.

"Otroke smo našli, ko so pobirali čebulo. Temperature so bile izjemno nizke. Z njimi je delala še ena manjša skupina indijskih delavcev," je povedala Linda Boyle, ki vodi ta primer pri nadzoru dela. "Ni me presenetilo, ko smo našli otroke, ker sem že slišala govorice. Lani smo na polju našli otroško rokavico. Sem pa šokirana, ker smo jih našli tako veliko. Ko greš kupovat čebulo, moraš zdaj dvakrat premisliti."
Otroško delo britanski sindrom?
Prebivalka vasi, v kateri so našli otroke, pa je policiji povedala, da otroci tam delajo že nekaj dni: "Videvala sem jih na poljih, ampak si nisem mislila, da se dogaja kar koli nezakonitega." Minimalna starost za delo je 14 let, v posebnih okoliščinah pa lahko delajo tudi 13-letniki. A delo 13- in 14-letnikov je dovoljeno le med šolskimi počitnicami.
Preiskovalci poročajo, da so tokrat prvič naleteli na tako majhne otroke na britanskih poljih. Izkoriščanje otrok sicer ni nekaj popolnoma novega za Veliko Britanijo, kjer so prejšnji mesec v nizu policijskih racij našli kar 103 otroke na 16 različnih naslovih v vzhodnem Londonu. Med njimi so rešili 28 romskih otrok, vključno z 12-letno nosečnico.