To je danes potrdil predsednik vlade Chris Hipkins. Presegla naj bi tudi dovoljeno količino alkohola v krvi.

Policija je ministrici izdala odločbo o prekršku, ker je preizkus vsebnosti alkohola v krvi pokazal, da je presegla dovoljeno količino, je še povedal Hipkins. Po nesreči so jo policisti za kratek čas tudi pridržali, več podrobnosti pa za zdaj ni znanih.

"Ni sprejemljivo, da je minister za pravosodje obtožen kaznivega dejanja. Dejanja ministrice Allan so neopravičljiva, čeprav sem bil obveščen, da je v času incidenta doživljala izjemno čustveno stisko," je dejal Hipkins.

Allan je nato danes dejala, da zaradi tega dogodka ne more ostati na položaju, zato "nemudoma odstopa". Priznala je, da se je v zadnjem času spopadala z zasebnimi težavami, in dodala, da se bo vsaj za nekaj časa umaknila iz politike.

Z današnjim odstopom je Allan postala četrta ministrica oziroma minister, ki je zapustil/a levosredinsko vlado pod vodstvom Chrisa Hipkinsa, odkar je ta januarja zamenjal Jacindo Ardern na položaju predsednika oziroma predsednice vlade.

Odstop Kiri Allan po navedbah AFP pomeni nove težave za Hipkinsa in vlado pod vodstvom njegove laburistične stranke, saj bodo na Novi Zelandiji oktobra potekale parlamentarne volitve. Hipkinsovi laburisti glede na zadnje javnomnenjske raziskave rahlo zaostajajo za opozicijsko desnosredinsko Nacionalno stranko.

Še pred današnjim odstopom ministrice za pravosodje je Hipkins pred kratkim priznal, da je njegova vlada preživela nekaj kaotičnih mesecev, potem ko so jo v obdobju od marca do junija že zapustili trije ministri.