Papež Benedikt XVI. je do zdaj najglasnejši vatikanski zagovornik Pija XII. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je do zdaj najglasnejši vatikanski zagovornik Pija XII. Foto: EPA
Pij XII.
Pija XII. judovske skupnosti že dolgo obtožujejo, da si je med holokavstom zatiskal oči.
V Vatikanu naj ne bi onemogočali procesa za beatifikacijo Pija XII. Foto: EPA

Benedikt XVI. trdi, da ta njegov predhodnik "ni varčeval s prizadevanji za rešitev Judov", ki so med njegovim papeževanjem trpeli zaradi ekstremizma nacistične Nemčije in fašistične Italije.



"Nekateri razumejo, da se je papež Pij XII. zavzemal in posredoval v korist Judov," je dejal Benedikt XVI. Dodal je, da je nekdanji papež posredoval, kjer koli je bilo to mogoče. "V korist Judov se je zavzemal neposredno ali pa preko navodil, ki jih je dajal posameznikom ali inštitucijam Katoliške cerkve," je še poudaril Benedikt XVI.

Američani za povrnitev ugleda
"Opozorili ste tudi na mnoga njegova posredovanja, ki jih je opravil temeljito, po tihem in na skrito. Le tako je bilo namreč v teh težkih trenutkih mogoče preprečiti najhujše in rešiti številne Jude," je papež dejal v nagovoru predstavnikom ameriške fundacije Pave the Way, ki se zavzema za povrnitev ugleda nekdanjega papeža.

Predstavniki fundacije so Benedikta XVI. obiskali v njegovi poletni rezidenci, papež pa se jim je zahvalil za zbiranje informacij, ki kažejo na "organizirano pomoč", ki jo je Pij XII. v času fašističnega in nacističnega ekstremizma zagotavljal Judom. Analitiki so Benediktove besede že označili za enega najmočnejših zagovorov Pija XII. iz Vatikana do zdaj.

Izdajalec ali žrtev zloveščega mita?
V Vatikanu so ob tem zatrdili, da ne bodo onemogočali procesa za beatifikacijo papeža Pija XII., kljub kritikam judovskih združenj. Na drugi strani v fundaciji Pave the Way ob tem trdijo, da je bil Pij XII. "žrtev zloveščega mita".

Člani fundacije so med drugim zaprosili spominski center holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu v Izraelu, naj iz svoje stalne razstave umakne besedilo, ki je po njihovem mnenju do nekdanjega papeža obrekljivo.

Simpozij, ki poteka ta teden, so v fundaciji pripravili ob 50. obletnici smrti papeža Pija XII, ki je bil na čelu Rimskokatoliške cerkve med letoma 1938 in 1958. Benedikt XVI. bo ob okrogli obletnici 5. oktobra daroval sveto mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

K. S.