Tarcisio Bertone je v zagovor papeža Pija XII. povedal, da je ta svoje delovanje prilagodil težkim časom med 2. svetovno vojno. Foto: EPA
Tarcisio Bertone je v zagovor papeža Pija XII. povedal, da je ta svoje delovanje prilagodil težkim časom med 2. svetovno vojno. Foto: EPA

Na predstavitvi knjige o papežu Piju XII., ki ga mnogi obtožujejo, da je pred holokavstom zatisnil obe očesi in da ni želel obsoditi Hitlerja, je kardinal Bertone povedal, da je Vatikan oktobra 1943 nemške okupatorje prosil za dovoljenje, da med svojo varnostno stražo včlani 1.425 rimskih Judov in jih tako zaščiti. Vendar so nacisti zahtevali njihove osebne podatke, zaradi česar je namen Vatikana spodletel.

Bertone je trditve, da bi moral Pij XII., ki je vladal med letoma 1939 in 1958, narediti več za pomoč Judom, označil za nedoumljive. Da bi podkrepil svojo trditev, je Bertone na predstavitev knjige pisatelja Andrea Torniellija o Piju XII. prinesel še vedno tajne vatikanske dokumente. Vendar vatikanski kardinal z dokumenti marsikoga ni prepričal. Marcello Pezzetti, strokovnjak za zgodovino rimskih Judov je Vatikan pozval, da če ima dokumente, naj jih pokaže, saj pri tako resni zadevi "nejasna retorika ni dovolj".

Vatikan vztraja, da Pij XII. ni glasno obsodil holokavsta, ker se je bal nacističnih povračil, da pa je cerkvam in samostanom v Rimu ukazal, da naj ponudijo zatočišče Judom, ko so Nemci zavzeli italijansko prestolnico.