Zajetje ruskih oficirjev bo še zaostrilo odnose med Moskvo in Tbilisijem. Foto: Reuters
Zajetje ruskih oficirjev bo še zaostrilo odnose med Moskvo in Tbilisijem. Foto: Reuters
Mikhail Sakašvili in ruski predsednik Vladimir Putin
Dogodek bo le še bolj ohladil že tako hladne odnose med Tbilisijem in Moskvo. Foto: EPA

Varnostni svet ZN-a naj bi se čim prej na poziv Rusije sešel na izrednem zasedanju, kjer bo razpravljal o napetostih z Gruzijo.

Gruzijske varnostne sile so v sredo zajele štiri ruske oficirje, ki jih sumijo vohunjenja, Moskva pa je že zahtevala njihovo izpustitev. Poleg oficirjev so gruzijske sile zajele še več kot deset Gruzijcev in obkolile sedež ruskih sil v Tbilisiju. Za obkolitev sedeža so se odločili, ker naj bi se tam skrival še en oficir, osumljen vohunjenja. Rusija je odpoklicala svojega veleposlanika v Gruziji.

Delna evakuacija ruskega osebja
V petek bodo zaradi poslabšanja varnostnih razmer delno evakuirali uslužbence ruskih uradov in njihove družine. Do preklica je rusko veleposlaništvo prenehalo izdajati vizume gruzijskim državljanom.

Takoj po aretaciji je Rusija vložila protestne note gruzijskemu veleposlaniku v Moskvi in Tbilisiju in zagrozila, da bo uporabila vsa sredstva za osvoboditev oficirjev. Za Moskvo pomeni zajetje odraz splošne protiruske politike gruzijskih oblasti. Ruski obrambni minister Sergej Ivanov, ki se udeležuje neformalnega zasedanja Nata v Portorožu, je Gruzijo obtožil državnega banditizma, o dogodku pa bo poročal tudi na petkovem zasedanju Severnoatlantskega sveta.

Ruski oficirji in njihovi gruzijski pomočniki naj bi zbirali podatke tako o odnosih Gruzije z zvezo Nato kot tudi o gruzijskem pristanišču, železniški infrastrukturi, vojski in opozicijskih strankah. Po besedah gruzijskega notranjega ministra Vana Merabišvilija so nevtralizirali zelo reno in nevarno skupino.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je glede napovedi novih ruskih sankcij dejal, da z njimi ne bodo dosegli ničesar, saj se groženj ne bojijo več.

Prejšnji petek je Rusija obsodila odločitev Nata o tesnejših vezeh z Gruzijo, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili pa je v govoru na Generalni skupščini ZN-a v New Yorku Moskvo obtožil, da si skuša prilastiti dele njegove države. Sedež ruske vojske v Tbilisiju nadzoruje dve ruski oporišči, ki so še vedno v Gruziji, čeprav naj bi ju kmalu umaknili.