Ferdinand Marcos mlajši in Joe Biden se bosta v Beli hiši sestala v ponedeljek. Foto: Reuters
Ferdinand Marcos mlajši in Joe Biden se bosta v Beli hiši sestala v ponedeljek. Foto: Reuters

V Washingtonu se bo v ponedeljek mudil filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da ZDA "podpirajo filipinske zaveznike pri ohranjanju mednarodnega pomorskega reda, ki temelji na pravilih".

Poudaril je, da bi kakršen koli oborožen napad na Filipine v Tihem oceanu, ki vključuje tudi Južnokitajsko morje, sprožil odziv ZDA. "Peking pozivamo, naj preneha svoje provokativno in nevarno ravnanje. ZDA še naprej pozorno spremljajo in nadzorujejo te interakcije," je dodal.

Izjava v znak podpore Filipinom prihaja pred dolgo pričakovanim srečanjem filipinskega predsednika Marcosa in predsednika ZDA Joeja Bidna. Na vrhu naj bi Biden in Marcos sklenila dogovore o krepitvi poslovnega – pa tudi vojaškega sodelovanja.

Patrulje v Južnokitajskem morju. Foto: AP
Patrulje v Južnokitajskem morju. Foto: AP

ZDA krepijo sodelovanje s Filipini

Na indijsko-pacifiškem območju so se v zadnjem času ponovno povečale napetosti zaradi domnevnih ekspanzionističnih ambicij Pekinga v Južnokitajskem morju ter zaradi trenj med Kitajsko in ZDA, ki so v začetku meseca okrepile vojaško sodelovanje s Filipini.

Peking in Manila se medtem medsebojno obtožujeta neodgovornega ravnanja v incidentu, ki se je zgodil v petek. Na Filipinih trdijo, da so kitajska plovila izvajala "nevarne manevre" okoli otokov v Južnokitajskem morju, ki bi lahko privedli do trčenja.

Filipinska obalna straža je sporočila, da je kitajska ladja zaprla pot njihovemu plovilu in se približala na manj kot 45 metrov, kar je ogrozilo njeno posadko. V Pekingu so dejali, da je bilo dejanje filipinske ladje "premišljeno in provokativno".

Manila je po drugi strani vse bolj zaskrbljena zaradi "provokativne" diplomacije Pekinga in si zato želi stkati tesnejše stike z zaveznicami, kot so ZDA.

Foto: AP
Foto: AP

Filipini kot nova ameriška baza?

Incident se je zgodil kmalu po tem, ko sta ameriška in filipinska vojska izvajali skupne vojaške vaje v Južnokitajskem morju.

Kitajska nasprotuje novemu vojaškemu sporazumu med ZDA in Filipini iz začetka tega meseca, ki ameriški vojski omogoča dostop do štirih novih oporišč na filipinskih tleh. Eno od njih je približno 400 km oddaljeno od Tajvana.

Strokovnjaki pravijo, da se Washington ozira proti Filipinom kot na potencialno lokacijo za namestitev raket, izstrelkov in topniških sistemov, da bi tako preprečili Kitajski morebiten napad na Tajvan, ki ga Peking smatra za svoje ozemlje.