Kan je prekinil tradicijo svojih predhodnikov in se ni odpravil v Jasukuni. Foto: EPA
Kan je prekinil tradicijo svojih predhodnikov in se ni odpravil v Jasukuni. Foto: EPA

"Med vojno smo mnogim narodom povzročili veliko uničenja in trpljenja, še posebej narodom v Aziji," je dejal Kan na komemoraciji v dvorani Budokan v Tokiu, kjer se je zbralo okoli 6.000 ljudi. "Močno obžalujemo in ponujamo naše iskreno sožalje vsem, ki so trpeli, in njihovim družinam," se je glasilo njegovo opravičilo.

"Ponavljamo našo zavezo, da se ne bomo nikoli več vojskovali, in obljubljamo, da bomo naredili kar največ za svetovni mir in da se ne bodo nikoli več ponovile napake vojne," je dejal novi japonski premier, ki je prekinil tradicijo obiskov spornega templja Jasukuni, kjer so pokopane japonske žrtve vojne, a tudi obsojeni vojni zločinci.

So pa sporno svetišče obiskali politiki opozicijske Liberalne demokratske stranke, ki je bila na oblasti neprekinjeno od konca druge svetovne vojne do lani, ko je prvič izgubila volitve. Med obiskovalci svetišča sta bila tudi nekdanji premier Šinzo Abe in zdajšnji vodja stranke Sadakazu Tanigaki.

Obiski jezijo sosede
S svojimi obiski Jasukunija so japonski politiki razburjali predvsem Kitajsko in tudi druge azijske države, ki v svetišču vidijo simbol japonskega imperializma in militarizma. Tokrat je prvič, da svetišča ni obiskal nihče izmed predstavnikov aktualne vlade, Kan pa se je celo opravičil za gorje, ki so ga povzročili japonski vojaki med vojno.

Svetišče je posvečeno okoli 2,5 milijona japonskim vojakom, ki so padli med drugo svetovno vojno, med njimi pa so tudi vojni zločinci, kot na primer medvojni premier Hideki Tojo, ki so ga po obsodbi na tokijskem vojnem sodišču usmrtili leta 1948.