Le Pen je znan po svoji ostri retoriki proti priseljencem, vse pa je šokiral leta 2002, ko se je uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Foto: EPA
Le Pen je znan po svoji ostri retoriki proti priseljencem, vse pa je šokiral leta 2002, ko se je uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Foto: EPA

Vodja francoskih skrajnih desničarjev Jean-Marie Le Pen, vpliven član Britanske nacionalne stranke Adam Walker in drugi skrajni politiki iz Avstrije, Portugalske, Španije, Madžarske, Romunije in Belgije so tempelj obiskali na povabilo japonske skrajno desničarske skupine, njihov obisk pa sovpada s 65. obletnico predaje Japonske v drugi svetovni vojni.

V Jasukuniju so pokopane japonske žrtve, a tudi nekateri vojni zločinci, zato so obiski japonskih politikov vedno dvigovali veliko prahu, predvsem v drugih azijskih državah, ki v templju vidijo simbol japonskega imperializma in militarizma. Sedanji japonski premier Naoto Kan je dal jasno vedeti, da v nasprotju z nekaterimi njegovimi predhodniki sam med predsedovanjem vladi ne misli obiskati templja.

Obisk in razprava
Le Pen je povedal, da ni imel nobenih pomislekov glede obiska templja, in po njegovih besedah šteje volja, da počastijo tiste, ki so padli za obrambo svoje domovine, pa naj si bodo to Japonci ali kateri koli drugi vojaki na svetu. "Do vseh čutimo enako spoštovanje," je dejal francoski politik.

"Če govorimo o vojnih zločincih. Ali niso tisti, ki so bombardirali Hirošimo in Nagaski, tudi vojni zločinci?" je dejal 82-letni Le Pen, medtem ko se je tudi Walker strinjal z njim, da so počastili heroje, ki so umrli za domovino.

Evropske politike je povabila nacionalistična skupina Issui-kai, ki zanika japonske zločine med drugo svetovno vojno. Obisk je bil sicer tudi delovne narave, saj so politiki v tokijskem hotelu dva dni razpravljali, kako okrepiti sodelovanje za dosego njihovih nacionalističnih ciljev, poroča BBC.