Obama je republikancem dejal, naj nehajo groziti in omogočijo normalno delovanje države. Foto: EPA
Obama je republikancem dejal, naj nehajo groziti in omogočijo normalno delovanje države. Foto: EPA

Obama je republikance pozval k sprejetju zveznega proračuna in k zvišanju meje javnega dolga in dejal, da se je pripravljen znova z njimi usesti za mizo, a šele ko bo znova steklo financiranje delovanja vlade in bodo zvišali mejo javnega dolga brez pogojevanja, saj republikanci "ne morejo zahtevati odkupnine v zameno za opravljanje svoje službe".

Za zaprtje vladnih služb, ki traja že od 1. oktobra, je Obama znova okrivil prav republikance in jih obtožil, da z izsiljevanjem ogrožajo ameriško in svetovno gospodarstvo. "Pogajanja o financiranju vlade in zvišanju meje javnega dolga ne bi smela vključevati groženj z zaprtjem ali gospodarskim kaosom nad glavami ameriškega ljudstva," je dejal Obama.

Tudi republikanci ne popuščajo
Republikanci so Obamo v torek znova pozvali k pogajanjem, predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner pa je predsednikovo zavračanje pozivov republikancev k pogovorom označil za nevzdržno, češ da se mora zadolževanje končati, saj "država živi prek svojih zmožnosti".

Republikanci za sprejem zakona o financiranju zvezne vlade zahtevajo umik ali zamrznitev Obamove zdravstvene reforme, v kar demokrati nikakor nočejo privoliti, za povišanje meje javnega dolga pa zahtevajo znatno zmanjšanje javne porabe in druge ukrepe.

Po 17. oktobru bi ZDA ostale brez denarja
Zakon o zvišanju meje javnega dolga mora predstavniški dom potrditi najpozneje do 17. oktobra. Če tega ne bo storil, Združene države po Obamovih besedah ne bodo mogle več odplačevati svojih finančnih obveznosti. Po najhujšem scenariju bi to pomenilo zamrznitev posojilnih trgov, manjšo vrednost dolarja, skok obresti in posledično nevarnost nove hude recesije.