Obama se je v Afganistanu srečal s predstavniki ameriške vojske. Foto: Reuters
Obama se je v Afganistanu srečal s predstavniki ameriške vojske. Foto: Reuters
Ameriški vojaki
ZDA ima v Afganistanu 36.000 vojakov, od tega jih 17.500 deluje v okviru sil zveze Nato, preostali pa izvajajo samostojne operacije proti talibanskim upornikom in pripadnikom Al Kaide. Foto: EPA
Obama obiskal Afganistan

Po pristanku v Kabulu se je ameriški demokratski predsedniški kandidat s helikopterjem odpravil na vzhod države, v oporišče v mestu Džalalabad, kjer je pozdravil ameriške vojake, nato pa se je v oporišču Bagram pri Kabulu srečal s poveljstvom ameriške vojske v Afganistanu.

Podrobnosti pogovorov z ameriškimi poveljniki niso znane, a je že prej dejal, da se želi predvsem seznaniti z razmerami na terenu in prisluhniti poveljnikom o težavah, s katerimi se spopadajo.

Več poslušanja, manj govorjenja
Že pred prihodom v Kabul je na vprašanje, ali bo opravil kakšen resen pogovor z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem, Obama odgovoril, da bo na poti bolj poslušal, kot pa veliko govoril. "Mislim, da je pomembno poudariti, da grem tja kot ameriški senator. Imamo enega predsednika in njegova naloga je, da prenese ta sporočila," je dejal Obama, ki bo obe nemirni državi obiskal še z dvema kolegoma iz kongresa.

Še preden je Obama prispel v Kabul se je za kratek čas ustavil v Kuvajtu, kjer se je srečal z ameriškimi vojaki. Po Afganistanu se bo napotil še v eno nemirno državo - Irak -, nato pa bo zaplul v mirnejše vode in obiskal še Jordanijo, Izrael, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo.

V govoru ta teden je Obama dejal, da bi se morala ameriška vojska osredotočiti ne toliko na Irak, ampak na Afganistan, kjer so v zadnjih mesecih priča porastu nasilja in vse bolj drznih napadov talibanskih upornikov. V Afganistan, kjer je nameščenih 36.000 ameriških vojakov, bi Obama napotil dve brigadi ali okoli 7.000 vojakov.

McCain vodi pri varnostnih vprašanjih
Obisk Afganistana in Iraka bo Obama izkoristil predvsem za osredotočenje na varnostna vprašanja, ki so najšibkejša točka njegove predsedniške kandidature. Čeprav v javnomnenjskih anketah vodi pred svojim nasprotnikom Johnom McCainom, pa republikanskemu predsedniškemu kandidatu Američani bolj zaupajo pri varnostnih zadevah in ga vidijo na mestu vrhovnega poveljnika.

McCain, ki je bil velik zagovornik lanskega povečanja števila ameriških vojakov v Iraku in je državo v primerjavi z Obamo obiskal že večkrat, se je že obregnil ob nasprotnikovo pot v Irak, ki jo jo je označil za prepozno, ob tem pa pripomnil, da bo senator priča veliko boljšim varnostnim razmeram, kot so bile še pred nekaj meseci, kar je po njegovem mnenju dokaz, da je bila strategija povečanja ameriških sil uspešna.

G. V.

Obama obiskal Afganistan