Preval je Belo hišo obiskal dva meseca po katastrofalnem potresu. Foto: EPA
Preval je Belo hišo obiskal dva meseca po katastrofalnem potresu. Foto: EPA
Haiti
Razmere na Haitiju so še vedno katastrofalne, vsi pa se bojijo, kaj bo prinesla prihajajoča deževna sezona. Foto: EPA

Obama in Preval sta govorila o razmerah na Haitiju, saj je ameriški predsednik prepričan, da krize na Haitiju še ni konec in da so razmere dva meseca po potresu še vedno grozljive. Govorila sta tudi o ameriški pomoči Haitiju, kjer je Obama obljubil, da bodo ZDA še naprej sodelovale pri obnovi Haitija, in o izzivih, ki še čakajo državo. Obama je izrazil prepričanje, da lahko samo usklajen vsestranski odgovor pomaga državi, da se znova postavi na noge in začne delovati normalno.

"Razmere so še vedno grozljive, ljudje pa se morajo zavedati, da krize še ni konec. Pravi izziv zdaj je preprečiti drugo katastrofo, in zato na tisoče Američanov, civilistov in vojakov, na prošnjo haitijske vlade še vedno vztraja v državi," je povedal Obama in dodal, da se bo ameriška zavezanost Haitiju nadaljevala in nadaljevala. Ob tem je opozoril na nujno potrebo po človekoljubni pomoči v obliki zavetišč, hrane in zdravil, še posebej zdaj, ko državo čaka deževno obdobje in bi lahko brez strehe nad glavo znova ostalo več kot milijon Haitijcev.

Ameriški predsednik ni povedal, koliko denarja naj bi ZDA namenile Haitiju, je pa ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton v torek povedala, da so ZDA za pomoč Haitiju že namenile več kot 700 milijonov dolarjev.

Preval: Pomoč bi bila lahko učinkovitejša
Obama je povedal tudi, da se je Preval po potresu, ki je z močjo 7,0 stopnje po Richterjevi lestvici Haiti prizadel 12. januarja, izkazal za izjemno pogumnega. Haitijski predsednik Preval se je Američanom zahvalil za gmotno in moralno podporo, saj je na Haiti po katastrofi prišlo več kot 20.000 civilistov in vojakov. Ob tem je Preval poudaril, da bi bil, čeprav je bil odgovor na katastrofo zelo velikodušen, lahko še učinkovitejši.

"Škoda, ki je nastala na Haitiju po potresu 12. januarja, ki je zahteval približno 230.000 življenj, je nepredstavljiva," je povedal Preval in dodal, da bi se moral svet iz katastrofe na Haitiju ogromno naučiti. "Svet mora biti bolj pripravljen na tovrstne naravne katastrofe," je še povedal Preval in dodal, da poleg potresov in cunamijev veliko nevarnost svetu predstavlja tudi globalno segrevanje.

Ideja o "rdečih čeladah"
Haitijski predsednik je ob tem pozval tudi k oblikovanju skupine za hitro ukrepanje v okviru Združenih narodov, ki bi lahko hitro poskrbela za človekoljubno pomoč v primeru naravnih katastrof. "Podpiram idejo oblikovanja skupine "rdečih čelad" v okviru Združenih narodov, ki bi opazovali in opozarjali pred naravnimi katastrofami ter bi v primeru katastrof delovali kot človekoljubne sile, podobno kot "modre čelade"," je povedal Preval.