Nova strategija naj bi bila del Obamovega načrta, s katerim želi zmanjšati število jedrskega orožja in
Nova strategija naj bi bila del Obamovega načrta, s katerim želi zmanjšati število jedrskega orožja in "se približati svetu brez njega", je zapisal BBC. Foto: Reuters
IAEA Dunaj Juki Amano
Novi direktor IAEA-ja Jugi Amano je zamenjal Mohameda El Baradeja. Foto: EPA
IAEA Dunaj
Zasedanje Sveta guvernerjev IAEA-ja se je udeležil tudi iranski predstavnik Ali Ašgar Soltanieh. Foto: EPA

Obama naj bi se o novi jedrski strategiji v ponedeljek sestal z obrambnim ministrom Robertom Gatesom. Govorila naj bi o tem, da bodo ZDA "dramatično zmanjšale svojo zalogo jedrskega orožja, hkrati pa ga bodo še vedno uporabljale kot močno in zanesljivo sredstvo za zastraševanje", je zelo nasprotujoč si ukrep za BBC opisal neimenovani uradnik.

Kako nameravajo ZDA zmanjšati število jedrskega orožja?
Vsakdo bi pomislil, da morda z novo vojno na Vzhodu. A kot je za BBC dejal neimenovani uradnik, bodo to storili tako, da bodo staro jedrsko orožje preprosto "upokojili". To pomeni, da ga bodo prepeljali v posebna skladišča, kjer bodo ostala za nedoločen čas.

IAEA: Iran ne sodeluje
Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano je na zasedanju Sveta guvernerjev izrazil razočaranje nad Iranom, ki ne želi sodelovati z inšpektorji IAEA-ja.

"Agencija ne more potrditi, da Iran proizvaja jedrski material res le v miroljubne namene, saj z nami ni izkazal zadostne mere sodelovanja," je dejal Japonec Amano na prvem zasedanju IAEA-ja na Dunaju. Pred 35-članskim Svetom guvernerjev je spregovoril prvič kot novi direktor agencije, ko je 1. decembra 2009 zamenjal Egipčana Mohameda El Baradeja.

Strožje sankcije proti Iranu
Kot je poročal BBC-jev dopisnik na Dunaju Benthany Bell, je Amano veliko ostrejši do Irana, kot je bil njegov predhodnik. Japonec je v svojem prvem poročilu zapisal, da si Iran prizadeva izdelati jedrsko raketno konico, prav tako pa naj bi bogatil višje stopnje urana. Ostre besede Amana bi lahko pomenilo uveljavitev strožjega, sicer četrtega svežnja sankcij proti Iranu. Temu nasprotujeta stalni članici Varnostnega sveta ZN-ja Kitajska in Rusija, ki imata pravico veta.

Na Amanovo poročilo se je že odzval vrhovni verski vodja ajatola Ali Hamenej. Ta je IAEA obtožil, da deluje pod vplivom ZDA. Iranski veleposlanik pri IAEA-ju Ali Ašgar Soltanieh pa je Amanovo poročilo označil kot nesprejemljivo.

Teheran Svetu guvernerjev poslal odprto pismo
Prav tako je Teheran Svetu guvernerjev, ki zasedajo na Dunaju, poslal odprto pismo, v katerem je zapisal, da so ZDA, Francija in Nemčija nezanesljive države, saj niso izpolnile zavez iz pogodb o jedrski tehnologiji - te so bile sklenjene pred islamsko revolucijo leta 1979. Na podlagi tega Teheran v pismu guvernerje agencije opozarja, da to dejstvo upoštevajo pri zahtevah Irana na področju jedrskih aktivnosti.

Ravno zaupanje do svetovnih velesil naj bi bil razlog, da je Iran zavrnil podpisan dogovor z IAEA-jem oktobra lani, ko naj bi Teheran izvažal nizkoobogateni uran, iz tujine pa bi dobil jedrsko gorivo za svoj jedrski reaktor.

Naj spomnimo, Iran je januarja letos izpolnil svoje obljube in začel bogatiti dvajsetodstotni uran, ki naj bi ga uporabljal v medicinske namene.