Clintonovo med tridnevno turnejo čakajo dvostranski pogovori z voditelji nekaterih arabskih držav. Foto: EPA
Clintonovo med tridnevno turnejo čakajo dvostranski pogovori z voditelji nekaterih arabskih držav. Foto: EPA
Isafhan
Iran mednarodno skupnost razburja s svojim jedrskim programom. Zahod je prepričan, da želi razviti jedrsko orožje. Foto: Reuters

"Iran mednarodni skupnosti ne dopušča veliko drugih možnosti, kot je višja cena za njegove izzivalne korake. Skupaj spodbujamo Iran, naj premisli o svojih nevarnih odločitvah," je ameriška državna sekretarka dejala v Dohi na ameriško-islamskem gospodarskem forumu in dodala, da so ZDA želijo mirne rešitve spora o iranskem jedrskem programu. Vodja ameriške diplomacije meni, da Iranu ni uspelo dokazati, da je njegov jedrski program namenjen izključno v miroljubne namene.

Podporo ameriškim prizadevanjem, da bi Varnostni svet Združenih narodov sprejel nov krog sankcij proti islamski republiki zaradi njenega jedrskega programa, bo Clintonova iskala tudi v Savdski Arabiji, kamor bo odpotovala iz Katarja.

Peking zavrača četrti krog sankcij
Washington od Savdske Arabije pričakuje predvsem pomoč pri prepričevanju Kitajske, naj podpre sankcije. Peking namreč vztrajno zavrača četrti krog sankcij proti Iranu. V ozadju so seveda (gospodarske) koristi. Kitajska veliko nafte dobiva iz Irana, ob morebitnem izostanku iranske nafte pa bi vrzel lahko zapolnila Savdska Arabija, je poročal Radio Slovenija.

Clintonova se je sešla tudi s turškim premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom, ki nasprotuje sankcijam, na dnevnem redu nekdanje prve dame ZDA pa bo tudi bližnjevzhodni mirovni proces.

Biden prepričan o podpori Kitajske
Podpredsednik ZDA Joe Biden je medtem izrazil pričakovanje, da bodo ZDA dobile Kitajsko podporo za sankcije. "Imamo podporo vseh od Rusije do Evrope. Verjamem, da bomo dobili podporo Kitajske za nadaljevanje sankcij zoper Iran, da bi ga osamili," je izjavil drugi mož ZDA.

"Kitajska bo gotovo odgovorna velesila"
Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za nacionalno varnost Jim Jones je priznal, da ima ameriška administracija težave pri prepričevanju Pekinga. "Kitajsko moramo še malo prepričevati. Pri tem vprašanju nas morajo enostavno podpreti. Kitajska je z nami dobro sodelovala pri vprašanju sankcij za Severno Korejo. Kot odgovorna svetovna velesila mislim, da bo Kitajska enake standarde o neproliferaciji imela tudi na Bližnjem vzhodu," je dejal za CNN.