Po obisku Izraela se bo Obama odpravil še v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Foto: EPA
Po obisku Izraela se bo Obama odpravil še v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Foto: EPA

Ameriški demokratski predsedniški kandidat je dejal, da je njegov obisk namenjen utrditvi posebnega odnosa med Izraelom in ZDA in izrazil upanje, da bo lahko pripomogel k miru na Bližnjem vzhodu.

Na srečanju z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom je Obama opisal Izrael kot čudež, ki je zacvetel do ustanovitve pred 60 leti. Pozneje je obiskal spominski muzej holokavsta Jad Vašem, kjer je položil venec. "Naj naši otroci pridejo sem in izvejo za to zgodbo, da bi lahko naznanili: Nikoli več," je zapisal v spominsko knjigo.

Med obiskom Sderota na jugu Izraela, ki je pogosto tarča raketnih napadov palestinskih skrajnežev iz Gaze, je Obama jedrski Iran označil za resno grožnjo, zato mora svet ustaviti Teheran, da bi razvil jedrsko orožje. "Iranci morajo razumeti, da ne glede na to, ali gre za Bushevo administracijo ali Obamovo administracijo, je to najvažnejša skrb za ZDA," je bil jasen Obama.

Obama se je v Ramali na Zahodnem bregu srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vendar po srečanju ni dajal izjav, saj naj si ne bi želel, da bi to srečanje pritegnilo preveč pozornosti in s tem odtujilo judovskih volivcev.

G. V.