Obama je Američanom obljubil, da jim ne bo lagal, in dejal, da so razmere skrb vzbujajoče. A obenem je ameriški predsednik prepričan, da bodo ZDA iz krize stopile močnejše kot kadar koli. Foto: EPA
Obama je Američanom obljubil, da jim ne bo lagal, in dejal, da so razmere skrb vzbujajoče. A obenem je ameriški predsednik prepričan, da bodo ZDA iz krize stopile močnejše kot kadar koli. Foto: EPA
Govor novega ameriškega predsednika je požel številne stoječe ovacije. Foto: EPA
Obama prvič nagovoril kongres

Obama je v zelo odmevnem in gledanem nastopu nagovoril oba domova kongresa, govor pa so prišli poslušati tudi sodniki vrhovnega sodišča, člani združenega štaba oboroženih sil in člani njegovega kabineta. 50-minutni govor je prekinilo kar 65 aplavzov, kot je bilo pričakovati, pa je Obama največ pozornosti namenil gospodarski krizi in ukrepom za njeno blažitev, napovedal pa je tudi ambiciozne reforme zdravstva in šolstva ter oblikovanje nove energetske politike.

Obama je poudaril resnost gospodarske krize, ki je prizadela ves svet, a obljubil, da bodo ZDA po koncu krize še močnejše. "Nocoj želim, da vsak Američan ve: Opomogli si bomo, okrevali bomo, ZDA pa bodo močnejše kot kadar koli prej," so bile spodbudne besede novega ameriškega predsednika, ki je dodal, da je zdaj čas, ko bodo morali Američani ravnati drzno in preudarno, in da so minili časi potratnega trošenja denarja.

Velika težava je proračunski primanjkljaj
Predsednik Obama je v svojem govoru pozdravil tudi odločitev obeh domov kongresa, ker sta sprejela sveženj ukrepov za oživitev ameriškega gospodarstva, vreden 787 milijard dolarjev. Napovedal je skorajšnjo predstavitev svojega prvega proračuna, pri tem pa je poudaril, da je od svojega predhodnika nasledil kar 1.300 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja. Izpostavil je tri proračunske prioritete, to so energija, zdravstvo in izobraževanje, in znova obljubil, da bo do konca svojega mandata prepolovil proračunski primanjkljaj. Napovedal je še, da bo država do prvega aprila znižala davke 95 odstotkom Američanov.

Med govorom, ki ga je prek televizijskih zaslonov spremljalo milijone Američanov, je bilo mogoče opaziti manjše navdušenje republikanske stranke, ko je predsednik govoril o 787 milijard dolarjev vrednem stimulacijskem načrtu. Predstavnik republikanske stranke je takoj po Obamovem nagovoru povedal, da republikanci ne podpirajo načrta, ki ga je predsednik predstavil kot rešitev za izhod iz krize, saj so prepričani, da denar ni pravilno porazdeljen in da je Obama preveč potraten.

Prioriteta zunanje politike: Irak
V svojem govoru se je ameriški predsednik dotaknil tudi zunanje politike, predvsem Iraka, in napovedal skorajšnjo odločitev o umiku ameriške vojske iz države. Obama je obljubil tudi, da bodo prenehali podeljevati pogodbe brez natečaja, da bodo reformirali obrambni proračun s povišanjem plač vojakom in da bodo ukinili oborožitvene programe iz časov hladne vojne, ki jih ne potrebujejo več. Omenil je tudi posredovanje v reševanju krize na Bližnjem vzhodu in zagotovil, da bo zaprl sporni zapor za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

B. T.

Obama prvič nagovoril kongres