Obama trdno verjame, da je zdravstvena  reforma nujno potrebna. Mu bo uspelo o tem prepričati dovolj kongresnikov? Foto: EPA
Obama trdno verjame, da je zdravstvena reforma nujno potrebna. Mu bo uspelo o tem prepričati dovolj kongresnikov? Foto: EPA
Možu v podporo je prišla v kongres tudi ameriška prva dama Michelle Obama in vdova pred kratkim umrlega senatorja Edwarda Kennedyja Vicki. Foto: EPA
Obama predstavil zdravstveno reformo

Kot je poudaril, je neuspela uvedba reforme v preteklosti privedla do kritične točke, in zdaj je čas za akcijo. Obama namerava izboljšati zdravstveno zavarovanje za tiste, ki ga že imajo, in ga uvesti za tiste, ki ga nimajo. Teh je v ZDA okoli 46 milijonov. Po prvih odzivih na govor je že jasno, da bodo kongresniki, predvsem iz republikanskih vrst, pripravili niz kritik na podrobnosti reforme.

Kongresnikom je položil na srce, da so ZDA edina bogata država na svetu, ki dopušča, da je več milijonov njenih državljanov brez zdravstvenega zavarovanja. "To niso premožni Američnai. To so Američani iz srednjega razreda."

Opozoril je, da zdravsteni sistem v zdajšnji obliki ni učinkovit niti za tiste državljane, ki ga imajo. "Tisti pa, ki imajo zavarovanje, še nikoli niso imeli zagotovljene manj varnosti in stabilnosti kot danes. Vse več Američanov skrbi, da če se bodo preselili, ali izgubili službo, ali zamenjali službo, da bodo izgubili tudi svoje zdravstveno zavarovanje."

Kot kažejo številke, je dejal predsednik, ZDA primerjalno porabijo enainpolkrat več denarja za zdravstveno zavarovanje kot katera koli druga država, pa vendarle Američani niso nič bolj zdravi kot drugi. Zdravstvena oskrba stane državo 16 odstotkov BDP-ja, kar je skoraj dvakrat več, kot je povprečje v državah OECD-ja.

Obama je zatrdil, da reforma ne bi pomenila, da morajo tisti državljani, ki že imajo urejeno zavarovanje, zamenjati svojo zavarovalnico ali zdravnika, temveč je namenjena predvsem ureditvi zavarovanja za tiste, ki ga sploh nimajo. Predsednik želi za nezavarovane ustanoviti t. i. zavarovalniško borzo, kjer bi se posamezniki in manjša podjetja lahko pogajali o zavarovanju po tržnih cenah. Državna zavarovalnica bi, tako meni Obama, lahko pomagala, da bi imele tudi zasebne zavarovalnice bolj tržne cene, ob tem pa je poudaril, da takšno zavarovalnico ne bi subvencionirala vlada, tako da ni bojazni, da bi predstavljala nelojalno konkurenco. Takšna javna možnost predstavlja eno izmed možnih rešitev, če se pojavi kakšna druga, ki bi imela podobne učinke, jo pozdravljam, je dejal kongresnikom.

Po predsednikovih besedah se kongres strinja z okoli 80 odstotki reform, ki so nujno potrebne. Republikanci so sicer združeni v nasprotovanju Obamovemu načrtu in ga obtožujejo, da želi uvesti socialistično politiko, a dejansko je v kongresu dovolj demokratov, da njegove reforme potrdijo.

Obama predstavil zdravstveno reformo