Kot kaže Obamova poteza, bodo kruti agentje ostali nekaznovani. Foto: EPA
Kot kaže Obamova poteza, bodo kruti agentje ostali nekaznovani. Foto: EPA

Obama je že prvi teden po prihodu v Belo hišo prepovedal številne metode zasliševanja, kot so odtegovanje spanja in navidezne utopitve. Odločitev o nepregonu krutih agentov so izzvale ostre kritike predvsem pri organizacijah, ki zagovarjajo človekove pravice. Amnesty International je odločitev označil za ponujanje prostega izhoda za posameznike, ki so bili vpleteni v mučenje.

"To je eno največjih razočaranj te administracije, ki, kot kaže, ne sprejema izvajanja zakona glede zločinov, ki so jih zagrešili nekdanji uradniki," je v izjavi zapisal center za ustavne pravice, sicer eden izmed glavnih borcev za pravice pripornikov v vojni proti terorizmu.

V četrtek je Obamova administracija objavila štiri tajne memorandume, v katerih je podrobno opisan pravni zagovor za zasliševalne tehnike uradnikov Busheve vladavine. Med drugim je zapisano, da "tisti, ki so izvajali svoje dolžnosti v duhu dobre vere, po ukazu pravosodnega ministrstva ne bodo podvrženi sodnemu pregonu".

Kritiki nekdanjega predsednika ugotavljajo, da ravno omenjeni memorandumi razkrivajo številne dokaze, da so številne uporabljene sporne metode, od prepovedi spanca do pretepanja, po ameriški in mednarodni zakonodaji označene za mučenje.

Še v času, ko je ZDA vodil George Bush, so v javnost pricurljali posnetki krutih obračunavanj ameriških vojakov in drugega osebja z zaporniki v Guantanamu in Abu Graibu.

K. T.