Obama je Nemce pohvalil, da se spopadajo z lastno preteklostjo Foto: EPA
Obama je Nemce pohvalil, da se spopadajo z lastno preteklostjo Foto: EPA
Obama med podpisovanjem v spominsko knjigo. Foto: Reuters
Obama v Nemčiji

Z nemško kanclerko Angelo Merkl sta spregovorila tudi o odnosu med ZDA in Nemčijo. Posebno pozornost sta namenila Bližnjemu vzhodu, Iranu, podnebnim spremembam in razmeram na finančnih trgih.

Obama: Ahmadinedžad bi si moral ogledati Buchenwald
Obama in Merklova sta si najprej ogledala središče Dresdna, ki je bil februarja 1945 povsem uničen v bombardiranju ameriških in britanskih sil, pri čemer je umrlo 25.000 ljudi. Politika sta obiskala tudi tamkajšnji muzej in cerkev Frauenkirche.

Prvi mož ZDA je ob obisku nekdanjega koncentracijskega taborišča Buchenwald dejal, da bi moral spomin na zločine nacističnega režima v nekdanjem taborišču ostati živ. "Biti moramo budni, da se kaj takšnega ne bo nikoli ponovilo." Ob tem je pozval iranskega premiera Mahmuda Ahmadinedžada, ki je pred dnevi znova holokausta označil za "veliko prevaro", da si gleda taborišče, v katerem je življenje izgubilo okoli 56.000 ljudi.

Na obisku ju je spremljal tudi Nobelov nagrajence Elie Wiesel, ki je preživel holokavst, medtem ko je njegov oče le nekaj mesecev pred koncem vojne umrl prav v Buchenwaldu.

Na Bližnjem vzhodu kmalu mir?
Obama je pozval k podvojitvi prizadevanj za oblikovanje ločenih izraelske in palestinske države, saj je "zdaj trenutke za delovanje." "ZDA stranema ne morejo vsiliti miru," a so po besedah Obame, odkar je prevzel položaj, "vsaj vzpostavile prostor in ozračje, v katerih je mogoče pogovore obnoviti." Merklova je podprla njegova prizadevanja za rešitev z dvema državama.

Govorila sta tudi o iranskem jedrskem vprašanju, glede katerega sta potrdila, da nameravata državi tesno sodelovati. "Zavezan sem k resnemu dialogu in pogajanjem z Iranom," je dejal Obama. Poudaril je, da Irana ne bo mogoče privesti za pogajalsko mizo "v izolaciji", temveč je za to potrebna pomoč partnerjev.

Slaba vest velesile
V zvezi s podnebnimi spremembami je Obama izrazil optimizem, da bodo ZDA na tem področju lahko prevzele vodilno vlogo. Sedaj so po njegovem mnenju potrebni "dosegljivi cilji", s katerimi bi lahko preprečili katastrofo. Pri tem je spomnil, da je njegova država na tem področju v zadnjih mesecih naredila korake naprej.

Obama je obiskal še ameriško vojaško bolnišnico v Landstuhlu na zahodu Nemčije, v kateri so bili ameriški vojakov, ki so bili ranjeni v Iraku in Afganistanu.

Veliko hrupa za nič?
Kot poroča Boštjan Anžin, dopisnik RTV Slovenija iz Berlina, je Obamov obisk v Nemčiji, pa tudi v Franciji, kjer bo nadaljeval svojo turnejo, poln simbolike. Program obiska se je spreminjal vse do zadnjega, to, da si Obama ne bo ogledal veliko znamenitosti Dresdna, pa je v Nemčiji sprožilo burno razpravo o vzrokih in vprašanje, ali je za to kriv slab odnos z Merklovo ali celo to, da kanclerka pred meseci ni želela, da Obama med ameriško kampanjo Nemce nagovori pred Brandenburškimi vrati. Ameriška stran sicer zatrjuje, da se Nemci preveč ukvarjajo s kratkim obiskom predsednika.

Obama se bo iz Nemčije potem odpravil v Francijo, kjer se bo v Normandiji udeležil osrednjih slovesnosti ob spominu na izkrcanje zaveznikov med drugo svetovno vojno, potem pa bo v francoski prestolnici preživel nekaj dni s svojo družino.

K. T.

Obama v Nemčiji