Obama s svojima starima staršema. Dedek je umrl leta 1992, babica pa le dan pred volitvami. Foto: EPA
Obama s svojima starima staršema. Dedek je umrl leta 1992, babica pa le dan pred volitvami. Foto: EPA

umrla njegova 86-letna babica.

Madelyn Payne Dunham je v njegovem življenju odigrala eno ključnih vlog, saj je svoje otroštvo preživel z njo in dedkom na Havajih. Obami sta sožalje izrazila tudi njegov nasprotnik John McCain in njegova žena Cindy. Analitiki menijo, da bi Obama lahko zaradi sočutja ob izgubi pridobil še nekaj glasov.

Obama je novico o smrti izvedel v ponedeljek zjutraj, ko je vodil kampanjo v Jacksonvillu na Floridi, potem pa v skladu z načrtom nadaljeval zadnji dan volilne kampanje. Na univerzi v Charlottu v Severni Karolini je svojim privržencem spregovoril o svoji babici, ki je bila zanj ena izmed tistih junakinj, ki jih je Amerika polna in za katere se bojuje njegova kampanja.

Babica ključna v življenju Obame
Kot je dejal, je babica, ki je bila podpredsednica havajske banke, nanj ključno vplivala s svojimi pogledi na pomen dela in žrtvovanja. Odrekla si je novi obleki ali avtomobilu, da bi mu lahko omogočila boljše življenje. Ob babičini smrtni postelji je bila tudi Obamova sestra Maya Soetor Ng, ki je že večkrat poudarila, da je Obama od babice dobil občutek za pragmatizem, trezno glavo in sposobnost osredotočanja na pomembne stvari.

Babica volila predčasno
Obami je sožalje izrazil tudi njegov nasprotnik, republikanec John McCain, skupaj s soprogo Cindy. Tiskovna predstavnica Obamove kampanje Linda Douglass je povedala, da je Obamova babica pred smrtjo že volila, in sicer po pošti, ter da je njen glas veljaven.

C. R.