Obama ni želel povedati, kdaj naj bi se vojaki umaknili iz Afganistana. Foto: EPA
Obama ni želel povedati, kdaj naj bi se vojaki umaknili iz Afganistana. Foto: EPA
Američani so prepričani, da Al Kaida v Afganistanu snuje nove načrte za napad na ZDA. Foto: Reuters

"Ena od stvari, ki jih moramo sporočiti Afganistanu, je, da kljub napotitvi dodatnih vojakov v Afganistan nimamo nikakršnega interesa in nikakršnih teženj, da v državi ostanemo na dolgi rok," je Obama povedal v intervjuju za televizijsko mrežo PBS, potem ko je napovedal, da se bodo ameriški vojaki iz Iraka umaknili do avgusta leta 2010.

"Kot veste, ima Afganistan dolgo tradicijo zavračanja tistih, ki jih ima za okupatorje, in to zgodovino moramo imeti v mislih, ko snujemo svojo strategijo," je še dodal Obama, ki je že v svoji predvolilni kampanji napovedal okrepitev boja proti talibanskim upornikom in pripadnikom teroristične mreže Al Kaida v Afganistanu in Pakistanu.

"Zanima nas varnost ameriških državljanov"
V intervjuju je Obama poudaril tudi, da se ameriška prizadevanja v Afganistanu ne smejo omejiti le na vojaške operacije. "Naš osnovni cilj v regiji je zagotoviti varnost državljanov ZDA. V tem bomo uspešnejši, če bomo ta cilj dosegali z diplomacijo in s partnerstvi z akterji iz regije, in ne s surovo vojaško silo," je povedal Obama.

Obama pa ni želel časovno opredeliti ameriške prisotnosti v regiji. "Če ne bomo imeli jasne strategije, ne bomo imeli niti jasne izhodne strategije," je povedal in dodal, da je njegov cilj ameriške vojake pripeljati domov v najkrajšem mogočem času, pri tem pa zagotoviti, da razmere v regiji ne bodo take, da bi teroristom omogočili nov napad na ZDA.

V Afganistan več vojakov, iz Iraka umik
Ameriški predsednik je že v začetku februarja ukazal napotitev 17.000 vojakov, ki naj bi prvotno odšli v Irak, v Afganistan, kjer se bodo pridružili 38.000 vojakom, ki se že borijo v državi. V petek pa je Obama predstavil svoj načrt umika ameriških sil iz Iraka do konca avgusta naslednje leto. Povedal je, da bo 142.000 vojakov Irak zapuščalo počasi, po avgustu 2010 pa naj bi jih tam ostalo še do 50.000, ki naj bi skrbeli za urjenje in svetovanje iraškim vojakom.

B. T.