Obama izpolnjuje obljube o umiku iz Iraka. Foto: EPA
Obama izpolnjuje obljube o umiku iz Iraka. Foto: EPA
Iraški vojaki
Ameriški vojaki naj bi v Iraku ostali zato, da bi pomagali pri urjenju iraških vojakov. Foto: EPA
Obama napovedal umik iz Iraka

Obama je že pred zmago na volitvah obljubljal, da bo umaknil ameriške vojake iz Iraka, kamor jih je leta 2003 napotil njegov predhodnik George Bush, zdaj pa je v govoru pred marinci v oporišču v Severni Karolini tudi uradno predstavil načrt umika.

Načrt predivedva umik večine vojakov do avgusta 2010, medtem ko jih bo med 35.000 in 50.000 v državi ostalo še leto dni, da bodo pomagali pri urjenju in svetovanju Iračanom, sodelovali v boju proti terorizmu ter varovali ameriške interese.

Čeprav je v svojem govoru Obama pohvalil napredek v Iraku, pa je opozoril, da država še ni varna in je pred njo še veliko težkih dni. Iračanom je položil na srce, da ZDA nimajo nobenih zahtev po njihovem ozemlju in naravnih virih. "Spoštujemo vašo suverenost in žrtvovanje za svojo državo," je dejal Obama.

Sporazum, ki sta ga sklenili Busheva administracija in iraška vlada, sicer predvideva, da se bo ameriška vojska iz Iraka umaknila do konca leta 2011, a Obama ni pripravljen čakati tako dolgo. Tokratni načrt naj bi bil neka vmesna pot med hitrim umikom vojakov, ki ga je obljubljal v predvolilni kampanji, in počasnejšim, ki ga zagovarjajo nekateri vojaški poveljniki.

Slaba volja med demokrati in republikanci
Obamov načrt, ki ga je v četrtek predstavil v kongresu, je bil deležen dvomov tako pri republikancih kot pri demokratih.

Vodja senatne večine Harry Reid je dejal, da se mu zdi 50.000 vojakov, ki bodo ostali v Iraku, malce večja številka od pričakovane, predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je izrazila željo, da predsednik pojasni, zakaj bo toliko vojakov v Iraku ostalo še po avgustu 2010, saj se jim zdi to občutno preveč.

Po drugi strani so republikanci prepričani, da je umik iz Iraka naslednje leto prehiter. To je v četrtek povedal vodja republikancev v predstavniškem domu John Boehner iz Ohia, ki je dejal, da obljube med kampanjo zvenijo lepo, a se je treba spoprijeti z realnostjo, ki bi morda zahtevala še večjo prisotnost ameriške vojske v Iraku.

V začetku meseca je predsednik Obama v Afganistan napotil 17.000 vojakov, ki naj bi prvotno šli v Irak, a jih je preusmeril zaradi nujnih varnostnih razmer.

B. T.

Obama napovedal umik iz Iraka