Barack Obama bo 20. januarja zaprisegel kot 44. predsednik ZDA. Foto: EPA
Barack Obama bo 20. januarja zaprisegel kot 44. predsednik ZDA. Foto: EPA
Barack Obama in Joe Biden
Obama bo za novega predsednika ZDA prisegel 20. januarja prihodnje leto. Foto: Reuters
Bidnova in Obamova
Veselje zakoncev Biden in Obama. Foto: Reuters
George Bush
Dosedanji predsednik je zmagovalcu čestital po telefonu. Foto: Reuters
Demokrati
Privrženci Obame so hitro odprli šampanjce. Foto: Reuters
Privrženec McCaina
Razočaranje med privrženci McCaina je bilo veliko. Foto: Reuters
John McCain
McCain je v Phoenixu nagovoril razočarane privržence. Foto: EPA

Odpravljaš se na eno izmed največjih potovanj v življenju. Čestitam in uživaj.

Bush v čestitki Obami
ZDA
Zgodovinske volitve so prinesle rekordno volilno udeležbo. Foto: EPA
Pogovor z Vlasto Jeseničnik
Obama prepričljivi zmagovalec

V zgodovinski tekmi za 44. predsednika ZDA je demokratski kandidat Barack Obama osvojil 28 držav in ima 349 elektorskih glasov, medtem ko je njegov republikanski nasprotnik John McCain zmagal v 21 državah in s tem osvojil 162 elektorskih glasov. Skupaj je na voljo 538 elektorskih glasov, za zmago pa jih je potrebnih 270. Sicer pa so Američani za Obamove elektorje oddali 52 odstotkov vseh glasov, za McCaina pa 46 odstotkov.

Obama je po objavi izidov v nagovoru napovedal, da je v Ameriko prišla sprememba. "Svetu smo poslali sporočilo, da nismo le skupek posameznikov ali skupek demokratskih in republikanskih držav, ampak smo resnično Združene države Amerike," je dejal pred več kot milijonom privržencev v Chicagu.

McCain in Bush že čestitala
Senator Obama je svoj glas oddal na volišču v Chicagu, kjer je tudi spremljal izide volitev, vse pa je že pripravljeno za veliko zabavo, na kateri pričakujejo na tisoče ljudi. McCain je volil v Phoenixu v zvezni državi Arizona in tam tudi spremljal sklepni del volitev. Potem ko je bil zmagovalec znan, je čestital Obami in dejal, da so "Američani spregovorili". Zmagovalcu je takoj po telefonu čestital tudi Bush.

Več o govoru Obame preberite tukaj. Več o govoru McCaina preberite tukaj.

Foto: Kdo je Barack Obama?

Republikanci poraženi tudi na volitvah v kongres
Republikanci na volitvah niso doživeli le poraz McCaina, temveč so dobili hud udarec tudi v senatu in predstavniškem domu. V predstavniškem domu, kjer so imeli demokrati že zdaj večino, so prednost še povečali za 20 sedežev - delni izidi kažejo 251 sedežev v primerjavi s 171 republikanskimi. V 100-članskem senatu bodo demokrati skupaj z dvema neodvisnima senatorjem najverjetneje imeli 56 sedežev, republikanci pa 40.

Florida tokrat brez težav demokratom
Obama je pomembno zmago dobil v Ohiu, ki je bila na letošnjih volitvah ena izmed najodločilnejših držav in tamkajšnji volivci so že od leta 1964 vedno podprli kandidata, ki je na koncu postal predsednik. Pred štirimi leti je v državi pomembno zmago dosegel sedanji predsednik George Bush. Veliko zmago je dosegel tudi v Pensilvaniji, ki je sicer na zadnjih šestih volitvah glasovala za demokratskega kandidata, a je letos postala ena izmed do konca neodločenih držav.

Po pričakovanjih je zmagal tudi v Iowi, kjer je v začetku januarja osvojil prvi izbor za demokratskega predsedniškega kandidata. Kot prvemu demokratskemu kandidatu po letu 1964 mu je uspelo osvojiti še Virginijo, kjer je pred volitvami kazalo na tesen izid. Da je Bela hiša njegova, je bilo jasno po zaprtju volišč v Kaliforniji, kjer je pobral kar 55 elektorskih glasov. Pravo zadovoljstvo mu je prinesla zmaga na Floridi, ki jo je pred osmimi leti zaznamovalo sporno preštevanje glasov in Busheva zmaga.

Konec predsedniške tekme, ki je bila najdaljša in najdražja v zgodovini ZDA, je zaznamovala rekordna volilna udeležba, ki je v ZDA ne pomnijo že več desetletij.

Prvi v vsej državi so volili prebivalci vasi Dixville Notch v New Hampshiru: na volišča so se odpravili takoj po polnoči po krajevnem času. Volilni izidi kažejo, da je Obama prejel 15 od 21 glasov. Prebivalci vasice že vse od leta 1968 niso volili za demokrata.

Kampanja v znamenju krize
Če je bilo še pred letom dni pričakovati, da bo v ospredju predvolilne kampanje vojna v Iraku, pa je v zadnjem mesecu vse druge teme zasenčila finančna kriza, ki je sledila zlomu ameriškega kreditnega trga.

15. december 2008 – elektorski glasovi uradno oddani

6. januar 2009 – elektorski glasovi uradno prešteti pred kongresom

20. januar 2009 – slovesna prisega novega predsednika

Obama je McCaina ves čas obtoževal, da njegova zmaga pomeni nadaljevanje politike predsednika Georgea Busha, ki je državo pahnila v krizo. Po njegovem mnenju republikanski kandidat nima občutka za gospodarstvo in njegove težave. McCain Obami ni ostal dolžan in je demokratskega kandidata označil za socialista, ki bo Američane obremenil s povišanjem davkov.

Zadnjo besedo imajo elektorji
Američani so sicer oddali svojo glasovnico, o tem, kdo bo vstopil v Belo hišo, pa bo odločilo 538 elektorjev in za zmago jih je potrebnih 270. V ZDA namreč poznajo posredno izvolitev predsednika. 15. decembra, torej več kot mesec dni po volitvah, se bodo elektorji zbrali na različnih krajih v svojih zveznih državah, kjer bodo odločili o predsedniku in podpredsedniku.

Poleg 44. predsednika bodo Američani izvolili tudi tretjino senata, vseh 435 članov predstavniškega doma, 11 guvernerjev zveznih držav, v posameznih državah pa bodo odločali tudi o skupno 150 referendumskih vprašanjih. Na volitvah v kongres republikancem analitiki napovedujejo hud poraz.

Indeksi na dan volitev poskočili
Volitve so pozitivno vplivale na borzne indekse po vsem svetu in tudi v ZDA, kjer je glavni indeks Dow Jones trgovanje končal s 3,28 odstotka višjo vrednostjo kot v ponedeljek, tehnološki indeks Nasadq pa se je dvignil za 3,12 odstotka. Po mnenju opazovalcev so vlagatelji z olajšanjem dočakali konec predvolilne kampanje in pozitiven izkupiček trgovanja naj bi bil med drugim tudi posledica pričakovane zmage Obame in demokratov v ameriškem kongresu.

K. S. / G. V./K. T.

Začasni izidi volitev po posameznih zveznih državah:

John McCain Barack Obama
Zvezna država EG * Zvezna država EG *
Kentucky

8

Vermont 3
Južna Karolina 8 Illinois 21
Oklahoma 7 Maine 4
Tennessee 11 Okrožje Kolumbija 3
Arkansas 6 Delaware 3
Alabama 9 New Jersey 15
Georgia 15 Massachusetts 12
Zahodna Virginija 5 Maryland 10
Wyoming 3 Connecticut 7
Kansas 6 New Hampshire 4
Teksas 34 Pensilavanija 21
Louisiana 9 Rhode Island 4
Utah 5 Michigan 17
Severna Dakota 3 Minnesota 10
Mississippi 6 Wisconsin 10
Nebraska 4 Nova Mehika 5
Južna Dakota 3 New York 31
Idaho 4 Ohio 20
Arizona 10 Iowa 7
Aljaska 3 Virginija 13
Montana 3 Kalifornija 55
Havaji 4
Florida 27
Kolorado 9
Oregon 7
Washington 11
Nevada 5
Indiana 11

Skupaj: 162 Skupaj: 349

* = elektorski glasovi

Odpravljaš se na eno izmed največjih potovanj v življenju. Čestitam in uživaj.

Bush v čestitki Obami
Pogovor z Vlasto Jeseničnik
Obama prepričljivi zmagovalec