Obama je dejal, da je Jones že od vsega začetka nameraval na mestu svetovalca za nacionalno varnost ostati le dve leti. Foto: EPA
Obama je dejal, da je Jones že od vsega začetka nameraval na mestu svetovalca za nacionalno varnost ostati le dve leti. Foto: EPA

James Jones, 66-letni upokojeni general marincev, je odstopil po dveh letih na položaju. Konec oktobra ga bo zamenjal njegov namestnik Tom Donilon, ki je bil tudi v igri za mesto šefa kabineta Bele hiše, a kaže, da bo tam ostal Peter Rouse. Tega je Obama imenoval za vršilca dolžnosti, ko je pred kratkim odstopil Rahm Emanuel, ki bo kandidiral za župana Chicaga.

Obama je na krajši slovesnosti pred Belo hišo dejal, da je bil Jones prijatelj in predan javni uslužbenec, državna sekretarka Hillary Clinton pa je poudarila, da je imel zanesljivo roko in jasno vizijo.

Danilon z več "političnega takta"
Jones je z Obamo sodeloval pri odločitvah o umiku iz Iraka, okrepitvi vojne v Afganistanu, o sodelovanju z zavezniki in drugih podobnih vprašanjih, pri čemer pa je znotraj Bele hiše po nekaterih navedbah prihajalo do trenj. Do zamenjave na vrhi sveta za državno varnost prihaja ob naraščajočem nasilju v Afganistanu in bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Donilon naj bi imel več političnega občutka kot njegov predhodnik Jones, ki je bil od leta 2003 do leta 2006 vrhovni vojaški poveljnik zveze Nato. Ameriška administracija naj bi do julija naslednje leto sprejela odločitev o hitrosti umika ameriških vojakov iz Afganistana, Danilon pa je poudaril pomembnost, da se držijo postavljenega roka.