Virtualna obljuba Medvedjeva je v 14 urah imela skoraj 10.000 komentarjev. Foto: MMC RTV SLO
Virtualna obljuba Medvedjeva je v 14 urah imela skoraj 10.000 komentarjev. Foto: MMC RTV SLO

Do danes zjutraj je status Medvedjeva dosegel skoraj 10.000 komentarjev, ki so dokaj enakomerno razdeljeni med sovražnostjo, podporo in nevtralnostjo.

Ruski predsednik se rad ponaša s svojo dejavnostjo na družabnih omrežjih, čeprav se je ravno pred dnevi močno osramotil na Twitterju, ko je nespametno "retvital" obsceni "čivk" poslanca vladne stranke, ki je ob aretaciji Alekseja Navalnega, znanega blogarja in ostrega kritika Kremlja, prostaško ozmerjal za "ovco, ki vleče k***".

Potem ko je že priznal, da so se na parlamentarnih volitvah prejšnjo nedeljo dogajale nekatere nepravilnosti, je Medvedjev zdaj še na Facebooku sporočil, da je izdal navodila, da se preverijo vsa uradna poročila dogajanja na voliščih.

Proti "poštenim volitvam"
Najbolj jezen odziv so poželi njegovi komentarji na sobotne množične povolilne proteste. "Ne strinjam se niti z gesli niti z izjavami, ki smo jih lahko slišali na zborovanju," je zapisal Medvedjev. Uporabniki Facebooka so ob tem izpostavili, da je bilo glavno, uradno geslo protestov "Za poštene volitve".
"Torej ste proti geslu Za poštene volitve?" je bil eden od tipičnih komentarjev. "Patetični lažnivec," je bil drugi, medtem ko so nekateri komentatorji začinili svoja opažanja z obscenostmi.

Twitter, Facebook in druga družabna spletne omrežja obsežno uporabljajo tako ruski aktivisti, ki si prizadevajo razkriti volilne prevare in organizirati proteste, kot tudi podporniki Kremlja.
Oblasti: Izidi ostajajo v veljavi
Obljuba Medvedjeva pa očitno kakih večjih posledic ne bo imela. Tiskovni predstavnik ruskega premiera Vladimirja Putina je namreč danes dejal, da uradni izidi volitev kljub množičnim protestom zaradi domnevnih nepravilnosti in ne glede na ugotovitve uvedene preiskave ostajajo v veljavi.
"Četudi seštejemo vse t.i. dokaze, to nanese le nekaj več kot 0,5 odstotka vseh glasov," je dejal Dmitrij Peskov. To po njegovem mnenju kljub domnevni spornosti nekaterih izidov ne more vplivati na vprašanje legitimnosti volitev ali volilnih izidov v celoti.