Kalinić (na sliki levo) je trenutno priklenjen na bolnišnično posteljo in ne more potovati. Foto: RTV SLO
Kalinić (na sliki levo) je trenutno priklenjen na bolnišnično posteljo in ne more potovati. Foto: RTV SLO

Srbska pravosodna ministrica Snežana Malović je dejala, da srbsko in hrvaško pravosodno ministrstvo usklajujeta besedilo dogovora o izročitvi. Kalinić, član razvpitega zemunskega klana, je bil v Srbiji pravnomočno obsojen za umor nekdanjega srbskega premierja Đinđića. Rojen je bil na Hrvaškem, hrvaška ustava pa ne dopušča izročitve hrvaških državljanov drugim državam, kar bi ob tem, da na Hrvaškem sploh ni bil aretiran, utegnilo zaplesti celoten postopek izročitve.

Hrvaška nima osnove za aretacijo
Hrvaško pravosodno ministrstvo naj še ne bi prejelo dokumentov o kriminalnih dejanjih, za katere je Kalinić obtožen, zato na Hrvaškem ni osnove za sprožitev kakršnega koli kazenskega postopka proti njemu. Predstavnica hrvaškega ministrstva je še dodala, da je Hrvaška od Srbije že leta 2003, ko je bila za Kalinićem razpisna Interpolova tiralica, zahtevala dokumentacijo o njem, a ta ni nikoli prispela v Zagreb.

Na Hrvaškem Kalinića trenutno obravnavajo kot žrtev kaznivega dejanja poskusa umora. Na Kalinića je v torek med obračunom v bližini zagrebškega jezera Rakitje streljal Miloš Simović, prav tako povezan z umorom Đinđića, in ga pri tem hudo ranil, tako da je trenutno v bolnišnici.

Ljubezenski trikotnik?
Simovića so srbski policisti prijeli na srbsko-hrvaški meji. Policija in javnost od zaslišanja nekdanjega tretjega človeka zemunskega člana pričakujeta osvetlitev ozadja atentata na Đinđića in številnih drugih nerešenih umorov, ki naj bi jih zakrivil klan. Vsi z zanimanjem pričakujejo tudi razlago obračuna pri jezeru Rakitje. Namestnik direktorja hrvaške policije Milijan Brkić je dejal, da sta se Kalinić in Simović sprla zaradi žene zadnjega, s katero naj bi se zapletel Kalinić.