Ponovno štetje glasov obuja spomine na Florido leta 2000, ko je bil po več mesecih nejasnosti na položaj le imenovan George Bush. Foto: EPA
Ponovno štetje glasov obuja spomine na Florido leta 2000, ko je bil po več mesecih nejasnosti na položaj le imenovan George Bush. Foto: EPA
Protesti privržencev Lopeza Obradorja
Lopez Obrador je dejal, da rezultatov volitev ne more priznati in sprejeti, saj naj bi bilo v volilnem procesu ogromno nepravilnosti. Foto: EPA

Levičarski kandidat Lopez Obrador, ki je za las izgubil predsedniško bitko, je dejal, da ne bo priznal izidov volitev.

Lopez Obrador je pozval svoje privržence k protestu na glavnem trgu v Mexico Cityju, saj naj bi tako skupaj pokazali, da volitve niso bile pravične. Obljubil je tudi pritožbo vrhovnemu sodišču. Po vseh preštetih volilnih polah naj bi zmagal konservativni kandidat Felipe Calderon, a le z 0,05-odstotno prednostjo, zato je Lopez Obrador obljubil, da bo od sodišča zahteval ponovno štetje vsakega posameznega glasu.

Calderon je največ glasov dobil že po prvem štetju, na začetku drugega pa je bil v vodstvu Obrador, dokler niso prešteli še glasov s severa in zahoda države, ki tradicionalno volita konservativce. Preostali glasovi naj bi prišli prav tako iz Calderonovih območij, tako da je njegova zmaga najbolj verjetna.

V prestolnici so v sredo izbruhnili protesti Obradorjevih privržencev, ki so trdili, da je ogrožena stabilnost države. Zaradi tesnega izida so na borzah padli vsi borzni indeksi mehiških podjetij, padla pa je tudi vrednost pesa. Obradorjevi pomočniki ne izključujejo nadaljnjih uličnih protestov.

Mehiško volilno sodišče mora vse volilne pritožbe obravnavati do 31. avgusta, uradne izide pa mora objaviti do 6. septembra.

V primeru zmage Calderona, ki obljublja zavezništvo z ZDA, bi bila ustavljena širitev levičarstva v Latinski Ameriki. V zadnjem času so se namreč poleg Kube in Venezuele v levo obrnile tudi Argentina, Brazilija, Bolivija, Urugvaj in Venezuela.