Osamljenemu Mladiću naj bi se čas iztekal, poročajo mediji. Foto: Reuters
Osamljenemu Mladiću naj bi se čas iztekal, poročajo mediji. Foto: Reuters

Ne morem vam povedati točnega datuma, kdaj bo aretiran ... Lahko traja še tedne.

Srbski notranji minister Dragan Jočić
Carla Del Ponte
Haaška tožilka se je v Sarajevu udeležila konference balkanskih nevladnih organizacij. Foto: EPA

Med drugim je policija pregledala hišo v beograjskem predelu Banovo brdo v neposredni bližini Mladićeve družinske hiše.

V četrtek so bili po poročanju radia B92 aretirani dva moška in neka ženska, ki naj bi pomagali skrivati nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov. Oblasti, ki naj bi ustavile finančno preskrbo Mladiću, menijo, da mu trenutno lahko pomagata le še največ dva človeka.

Mladić naj bi se skrival v nekem stanovanju v Novem Beogradu na levem bregu Save, z njim pa naj bi bila največ dva telesna stražarja, ki imata nalogo, da ga ubijeta, če se ne bo mogel izogniti aretaciji. Po nekaterih vesteh naj bi bil Mladić tudi resno bolan in osamljen, saj se je krog pomagačev, ki naj bi sprva štel okoli 50 ljudi, po aretacijah nekaterih močno skrčil.

Vlada premierja Vojislava Koštunice se je po odločitvi Bruslja, da prekine pogajanja z njo, lotila obsežne iskalne akcije, s katero želi čim prej prijeti Mladića in tako povrniti zaupanje mednarodne javnosti v Beograd.

Del Pontejeva ne popušča
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je na obisku v Sarajevu dejala, da so imele srbske oblasti v zadnjih mesecih več priložnosti za aretacijo Mladića, vendar po njenem mnenju tega niso storili zato, ker želijo, da se preda prostovoljno. Del Pontejeva je prepričana, da Mladić tega ne bo nikoli storil.

Zadnje dogodke v SČG-ju sta se omenila tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel in njegov slovaški kolega Eduard Kukan. Med srečanjem v Bratislavi je Rupel izrazil prepričanje, da srbska vlada le preizkuša razpoloženje domače javnosti in da bo Mladića kmalu izročila Haagu.

Ne morem vam povedati točnega datuma, kdaj bo aretiran ... Lahko traja še tedne.

Srbski notranji minister Dragan Jočić