Pukanić je umrl pred sedežem Nacionala. Foto: EPA
Pukanić je umrl pred sedežem Nacionala. Foto: EPA

Na beograjskem sodišču poteka sojenje za umor lastnika hrvaškega tednika Nacional in njegovega sodelavca, ki sta bila ubita v eksploziji podtaknjene bombe pred sedežem Nacionala v središču Zagreba oktobra leta 2008.

Jocić, bolj znan kot Joca Amsterdam, je dejal, sta hrvaška novinarja umrla zaradi dogodkov na Hrvaškem. "Če bom začel tukaj govoriti, se ne bom ustavil," je dejal in njun umor pripisal poslovanju banke Hypo na Hrvaškem.

Sodišču je predlagal, naj preverijo lastniške deleže v Nacionalu, kjer je po njegovih besedah koroška banka Hypo kupila omenjeno zagrebško medijsko hišo. Povedal, da je sprejel vabilo za pričanje v Avstriji v primeru banke Hypo.

Jocić se primerja z Dražo Mihajlovićem
Sodni proces proti njemu je primerjal s tistim proti četniškemu vodji Draži Mihajloviću leta 1945 in dejal, da ni storil zločina in da ni deležen pravičnega sojenja.

"Nisem zapornik, ampak talec. Nimam pravičnega sojenja, jaz in Draža Mihajlović si deliva isto usodo. Obsojen bom, čeprav nisem ubil nobenega Srba," je dejal in napovedal, da bo o svojih ugotovitvah napisal knjigo.

Pred Jocićevim pričanjem je sodišče sklenilo zaslišanje peterice, ki je na Hrvaškem obtožena umora Pukanića in Franjića, Roberta Matanića, njegovega bratranca Luke Matanića ter Bojana Gudurića, Slobodana Đurovića in Amirja Mafalanija. Pričali so po videozvezi z zagrebškega sodišča.

V beograjskem delu skupine sta poleg Jocića še Željko Milovanović in Milenko Kuzmanović. Vsi so obtoženi zaradi združevanja v zločinsko organizacijo in za umor, ki naj bi ga izvedli za nagrado najmanj 1,5 milijona evrov.