Na sojenju proti Jociću bodo zaslišali tudi zaščitene priče. Foto:
Na sojenju proti Jociću bodo zaslišali tudi zaščitene priče. Foto:
Sojenje Joci Amterdamu

Jocić, ki je na zatožni klopi skupaj še z Željkom Milovanovićem in Milenkom Kuzmanovićem, je zanikal krivdo za umor urednika hrvaškega tednika Nacional in njegovega sodelavca. Za svojo aretacijo je okrivil policijsko-politični dogovor med Srbijo in Hrvaško ter dejal, da se skuša tako preprečiti raziskava umora Pukanića.

Posebno tožilstvo v Beogradu je obtožnico proti trojici osumljenih vložilo konec oktobra zaradi kaznivega dejanja zločinskega združevanja in umora. Obtožnica vsebuje več kot 80 strani in trojico bremeni, da so za plačilo milijon in pol evrov pripravili eksplozivno napravo ter jo namestili na motorno kolo, ki je bilo parkirano zraven Pukanićevega avtomobila.

V beograjskem priporu je Jocić od aprila lani, ko so ga prijeli v srbskem glavnem mestu. Konec maja lani so v Beogradu prijeli tudi Milovanovića, ki je osumljen umora, saj so ga v Zagrebu posnele nadzorne kamere, ko je podtaknil razstrelivo in nato zapustil prizorišče. Dan pred Milovanovićem so v Beogradu prijeli tudi Kuzmanovića, ki je osumljen sodelovanja pri umoru.

Veliko zanimanje javnosti
Najprej je bilo načrtovano, da bodo Jociću zaradi varnostnih razlogov sodili kar v zaporu, vendar so nato sojenje zaradi velikega zanimanja javnosti prestavili v poslopje posebnega sodišča za vojne zločine in organiziran kriminal.

Ob sojenju v Beogradu se je februarja v Zagrebu že začelo vzporedno sojenje za umor Pukanića. Na zatožno klop so sedli Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović in Bojan Gudurić.

Sojenje Joci Amterdamu