Jocić je v priporu v Beogradu že pol leta. Foto: NN
Jocić je v priporu v Beogradu že pol leta. Foto: NN

Kot poročajo hrvaški mediji, bi bil Jocić konec prihodnjega meseca na prostosti, če ga zagrebško sodišče ne bi obtožilo. V zagrebškem zaporu sta še vedno osumljena Jocićeva bratranca Robert in Luka Matanić ter Amir Mafalani in Slobodan Džurović, prek katerega je Jocić tudi naročil umor Pukanića.

In kako naj bi bili osumljeni vpleteni v umor? Bratranca Matanića in Mafalani naj bi nekaj mesecev pred umorom Pukanića tega zasledovala in tudi kupila orožje ter eksploziv za napad. Tega sta nato 23. oktobra lani pred stavbo Nacionala v središču Zagreba aktivirala Milovanović in in Bojan Gudurić, ki je sicer še vedno na prostosti.

Milovanovića so s pomočjo varnostnih kamer identificirali kot človeka, ki je pripeljal skuter z eksplozivno napravo na parkirišče pred stavbo Nacionala. Gudurić pa naj bi sprožil eksploziv, ko se je Pukanić približal svojemu avtomobilu, ob katerem je Milovanović parkiral motor. Hrvaški mediji so še poročali, da je Jocić zagrebški skupini za umor Pukanića plačal okoli 1,5 milijona evrov, medtem ko je Franjić umrl v eksploziji bombe le zato, ker je bil v Pukanićevi družbi.

Sodišče o preiskavi molči
Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić ni želel govoriti o podrobnostih preiskave. Dejal je le, da se bo konec oktobra iztekel rok za pridržanje osumljenih za pripravo in izvedbo bombnega napada na Pukanića in Franjića. Do takrat bo moral urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) odločiti o obtožnici proti bratrancema Matanić, Mafalaniju in Džuroviću. Izsledke enoletne preiskave bodo do konca tedna posredovali Uskoku, ki bo odločil, ali bo vložil obtožnico proti osumljenim.

Uskok bo odločal tudi o obtožnici proti Željku Milovanoviću, ki so ga priprli v Beogradu, ter Bojanu Guduriću. Za tem so razpisali mednarodno tiralico in nagrado v vrednosti približno 13.000 evrov.

Zagrebško preiskavo so razglasili za tajno, tako da ni znano, kdo je pričal in katere preiskave so izpeljali. Hrvaški mediji so poročali, da ima Uskok pričo, ki je sodelovala v pripravi umora in se je dogovorila s tožilstvom, da bo pričala proti preostalim osumljencem.