Državi sta si izmenjali nekaj deset topniških granat, poročila o žrtvah in ujetih pa so si močno nasprotujoča. Foto: EPA
Državi sta si izmenjali nekaj deset topniških granat, poročila o žrtvah in ujetih pa so si močno nasprotujoča. Foto: EPA

Obe strani druga drugo obtožujeta za izbruh spopadov na spornem mejnem območju v bližini templja Preah Vihear, ki je jabolko spora med državama.

Kambodžani naj bi zajeli štiri Tajce
Spopadi so izbruhnili ob 15. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem času) in so trajali približno dve uri, je povedal predstavnik kamboške vlade Phay Siphan. Krivdo za napad je pripisal tajski strani, saj naj bi spopadi izbruhnili, ko so tajski vojaki vdrli 500 metrov globoko na kamboško ozemlje. Pri tem je zatrdil, da je vojska zajela štiri tajske vojake, pri čemer morebitnih žrtev na kamboški strani ni omenil.

O spopadih so poročali tudi tajski mediji, ki navajajo, da je okoli 20 granat kamboškega topništva končalo na tajski strani v pokrajini Si Sa Ket, 350 kilometrov vzhodno od Bangkoka. Po poročanju tajskega časnika Bangkok Post, ki se sklicuje na vojaške vire, so bili v spopadu ranjeni dva ali trije tajski vojaki.

Topniški odgovor na "nesporazum"
Predstavnik tajske vojske, polkovnik Sansern Keovkamnerd je sporočil, da je do streljanja najverjetneje prišlo zaradi "nesporazuma", pri čemer je tajska vojska izstrelila več granat v odgovor na kamboško obstreljevanje tajskega ozemlja.

Pol stoletja od sodne odločitve
Spopadi v bližini zgodovinskega templja Preah Vihear iz 11. stoletja so izbruhnili v času, ko se je na obisku pri kamboškem kolegu Hor Namhongu v Kambodži mudil tajski zunanji minister Kasit Piromja. Tempelj, ki ga Tajci imenujejo Kao Pra Viharn, je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, vendar pa pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli templja, kar med državama vedno znova povzroča napetosti.