Blair in takratni predsednik ZDA George Bush sta pred invazijo na Irak svet prepričevala, da iraški diktator skriva orožje za množično uničenje. Foto: EPA
Blair in takratni predsednik ZDA George Bush sta pred invazijo na Irak svet prepričevala, da iraški diktator skriva orožje za množično uničenje. Foto: EPA
John Major in George Bush starejši
Major in Bush starejši sta bila zaveznika med prvo zalivsko vojno. Foto: EPA

Major, na Downing Streetu 10 je prebival med letoma 1990 in 1997, je bil kritičen tudi do Blairovih razlogov, zaradi katerih se je Velika Britanija pridružila ZDA in drugim zaveznicam pri invaziji na Irak leta 2003, in njegovega ravnanja med vojno, ki je sledila.

Med pogovorom za BBC-jev radio je Major zavrnil Blairov argument, da je bil iraški diktator slab človek, ki ga je bilo treba odstraniti, tudi če v Iraku ne bi našli orožja za množično uničenje. Ravno orožje za množično uničenje je bil eden poglavitnih argumentov ZDA in Velike Britanije, s katerim so svet prepričevale, da je invazija na Irak nujna. Orožja v Iraku niso našli.

Je šlo bolj za spremembo režima kot orožje?
Major meni, da so se tudi v Washingtonu in Londonu že pred invazijo pojavljali dvomi o obstoju orožja za množično uničenje v Iraku. "Poraja se sum, da je šlo bolj za spremembo režima kot pa orožje," je dejal med intervjujem in se vprašal, ali je Blairov kabinet vedel za te dvome, preden je podprl vojaško akcijo. Sam je invazijo podprl, ker je takrat verjel Blairu, da režim Sadama Huseina predstavlja grožnjo zaradi orožja.

"Med prvo zalivsko vojno sem bil premier, in ko sem kaj rekel, sem bil popolnoma prepričan, da je to točno. Domneval sem, da je tako tudi v primeru invazije, zato sem na tej osnovi z odporom podprl drugo zalivsko vojno," je pojasnil in razkril, da se je sredi 90. let prejšnjega stoletja v administraciji takratnega predsednika ZDA Billa Clintona pojavil predlog o spremembi režima v Iraku.

"Huseina smo celo podpirali"
"Na svetu je veliko slabih ljudi, ki vodijo države, pa jih ne odstavimo. V preteklosti smo celo podpirali Sadama Huseina, ko se je boril proti Iranu. Argument, da je nekdo slab človek, je neprimeren argument za začetek vojne in zagotovo neprimeren ter nesprejemljiv argument za spremembo režima," meni Major.

Prejšnji mesec je Blair v pogovoru za BBC razkril, da bi napadel Irak, tudi če ne bi bilo dokazov o orožju za množično uničenje in bi našel način, da bi opravičil vojno pred parlamentom in javnostjo. Komisija, ki preiskuje vojno v Iraku, je videla številne dokumente, ki kažejo, da je bil Blair naklonjen spremembi režima. Blair naj bi pred komisijo pričal v prihodnjih tednih.