Odbora za zunanjo politiko obeh parlamentov sta prepričana, da sta Slovenija in Hrvaška v odličnih odnosih. Foto: EPA
Odbora za zunanjo politiko obeh parlamentov sta prepričana, da sta Slovenija in Hrvaška v odličnih odnosih. Foto: EPA
Hrvaška
Hrvaška trdi, da z novim ribolovnim pravilnikom ne prejudicira meje na morju med Slovenijo in Hrvaško, ki so jo narisali po sredini Piranskega zaliva. Foto: EPA
Arbitražni sporazum
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v torek pojasnilo, da novi hrvaški pravilnik predstavlja enostransko dejanje Hrvaške po 25. juniju 1991 in da nima pomena za arbitražno sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Sosedje na obisku

Delegaciji obeh odborov sta se prvič po desetih letih srečali v Ljubljani in izrazili mnenje, da so odnosi med Slovenijo in Hrvaško odlični. Predsednica slovenskega odbora Janja Klasinc je pojasnila, da so na pogovorih ugotovili, da kljub negativnim primerom, kot so bili pred kratkim objavljeni zemljevidi hrvaškega geodetskega zavoda in hrvaški ribolovni pravilnik, med državama prevladujejo pozitivni odnosi.

To je potrdil tudi predsednik odbora hrvaškega sabora za zunanjo politiko Franjo Matušić, ki je dodal še, da so se na srečanju strinjali, da je treba odprta vprašanja reševati v okvirih, ki so temu namenjeni. Kar se tiče spornih dokumentov, ki so jih izdali hrvaški državni organi, po njegovih besedah ni dopustno nikakršno prejuduciranje.

"Arbitražni sporazum je v veljavi in seveda ga bomo spoštovali, zavezani pa smo spoštovati tudi končno rešitev, ki jo bo sprejelo arbitražno sodišče," je zagotovil Matušić.

V petek protestna nota
Hrvaška televizija HRT je v sredo zvečer poročala, da je Slovenija zaradi novega pravilnika o mejah v ribiškem morju, ki naj bi prejudiciral mejo v Piranskem zalivu, Hrvaški že poslala diplomatsko noto, kar je ministrstvo za zunanje zadeve pozneje zanikalo. Pojasnili so, da bodo protestno noto izročili v petek na srečanju pristojnega generalnega direktorja ministrstva s hrvaškim veleposlanikom Svjetlanom Berkovićem.

Hrvaška ves čas zagotavlja, da novi pravilnik ni sporen. "Pravilnik ni sporen v nobenem delu, ker se zunanje meje ribiškega morja niso spremenile, vključno z mejami v ribolovni coni A. Ta je zgolj razdeljena v tri podcone, vendar je njen severni del ostal nespremenjen v primerjavi s starimi predpisi," je za HRT povedal državni sekretar na hrvaškem kmetijskem ministrstvu Tonči Božanić.

"Ne prejudiciramo meje s Slovenijo"
Božanić je izpostavil, da je v pravilniku jasno povedano, da omenjene meje ne prejudicirajo meje s Slovenijo do sklenitve pogajanj o razmejitvi med Hrvaško in Slovenijo. Po tem procesu razmejitve bo morda sledila sprememba, kar je odvisno od izida pogajanj, je dejal Božanić. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v torek pojasnilo, da gre za enostransko potezo Hrvaške, in presodilo, da pravilnik ne bo vplival na že dogovorjeni postopek arbitraže o meji, ki sta ga sprejeli obe državi.

Prejudiciranje meje je zanikala tudi predsednica hrvaškega odbora za spremljanje pogajanj z Evropsko unijo Vesna Pusić, ki je poudarila, da bi bilo treba morebitna nesoglasja urediti čim prej. Dodala je, da Hrvaška načrtuje, da bo na aprilski medvladni konferenci zaprla še tri poglavja, med njimi tudi o ribištvu.

Veleposlanik Madžarske na Hrvaškem Gabor Ivan je pojasnil, je poglavje o ribištvu še vedno odprto, saj pogovori med Zagrebom in Ljubljano še potekajo, sicer pa je izrazil upanje madžarskega predsedstva, da bosta državi našli rešitev do aprilske konference.

Hrvaški ribiči bodo protestirali
Medtem so hrvaški ribiči za soboto napovedali proteste, saj so nezadovoljni zaradi nenadzorovanega ribolova italijanskih ribičev v hrvaški ekološko-ribolovni coni (ERC), ki je pravilnik sploh ne omenja. Nezadovoljni so tudi z vladno politiko glede cen goriva za ribiške ladje in z dodatno dokumentacijo, ki jo morajo v skladu z novim pravilnikom voditi pri ribolovu.

Slovenija je protestno diplomatsko novo poslala tudi decembra lani zaradi mejne črte sredi Piranskega zaliva na hrvaškem zemljevidu, ki ga je objavila hrvaška geodetska uprava.

Sosedje na obisku