Foto:
Foto:
V ponedeljkovem napadu je bilo poleg Haririja ubitih tudi več drugih ljudi.
Bush je okaral Sirijo in Iran.

Kongres je od zunanje ministrice Condoleezze Rice zahteval strožje ukrepe proti Siriji, potem ko je ta v torek že odpoklicala veleposlanico za nedoločen čas.

Težav s Sirijo vedno več
Riceova je dejala, da imajo ZDA s Sirijo vedno več težav, zato ji morajo poslati jasen znak nezadovoljstva. Washington Sirijo obtožuje podpiranja terorizma in povzročanja nestabilnosti v sosednjem Libanonu. V sredo je ponovno zahteval umik sirskih vojakov iz Libanona.

V ponedeljek je bil v bombnem napadu v Bejrutu ubit nekdanji libanonski premier Rafik Hariri, Sirija pa je že zanikala vpletenost. Riceova sicer Sirije ni neposredno obtožila za napad, vendar je prepričana, da je odgovorna za destabilizacijo, ki je privedla do dejanja.

Sirijo k umiku pozval tudi Bush
Tudi ameriški predsednik George Bush je Sirijo pozval, naj iz Libanona čim prej umakne svoje vojake. Hkrati je dejal, da morata Sirija in Libanon spoštovati resolucijo VS-a ZN-a, ki Sirijo obvezuje k umiku iz Libanona in tako zagotoviti možnost svobodnih parlamentarnih volitev, ki bodo v Libanonu potekale maja.

Bush se je dotaknil tudi iranskega vprašanja in pri tem zagotovil, da bo poskušal uradni Teheran z diplomacijo prepričati k ustavitvi razvoja jedrskega orožja. Dodal je, da bodo ZDA v primeru ogroženosti vedno podpirale Izrael.